Ahmetović: Ne sudi se Hrvatima, nego počiniteljima zločina

Vijesti 04. nov 201610:32 > 10:35
N1

Zastupnik SDA u državnom parlamentu i dugogodišnji čelnik SDa u Srebrenici Sadik Ahmetović žestoko je kritikovao izjave Bože Ljubića, zastupnika HDZ-a u hrvatskom Saboru BiH - koje su vezane za nedavna hapšenja u Orašju.

Ljubić je kazao da se neće više tolerisati ponižavanje Hrvata, kazavši i to da bi se još mnoge osobe trebale procesuirati na isti način, počevši od pripadnika Vlade BIH i obavještajnih službi koji su djelovali od 9. januara 1992. do decembra 1995. godine.

“Jučerašnjom izjavom, u kojoj upoređuje zločine HVO-a u Orašju sa ratom u Podrinju, zastupnik HDZ-a u hrvatskom Saboru Božo Ljubić, pokazao je prije svega elementarno nepoznavanje osnovnih pojmova međunarodnog prava”.

“Kao član jednog zakonodavnog tijela, Ljubić bi trebao da zna da sudovi ne sude narodima, već izvršiocima krivičnih djela. Stoga, u slučaju Orašja na optuženičkoj klupi nisu se našli Hrvati – koji su u Posavini i sami pali žrtvom zločinačke politike RS-a – već pripadnici HVO-a, Vojne policije HVO-a i civilne policije”, izjavio je Ahmetović az N1.

Ahmetović također smatra da Ljubić mora biti svjestan da spominjanje u kontekstu Orašja imena Nasera Orića i ponavljanje srpske propagande o ‘tri i po hiljade ubijenih Srba’ predstavlja uvredu za sve žrtve genocida. “O djelovanju 28. divizije u ratu izjasnio se već Tribunal u Hagu koji je Orića oslobodio svih optužbi”, stav je Ahmetovića.

“Uprkos velikim naporima istražnih organa iz RS-a, vrlo vjerovatno pasti će i optužnica po kojoj se Oriću trenutno sudi pred Sudom BiH, što je postalo jasno upravo ovih dana nakon što je Tužilaštvo BiH odustalo od svih svojih preostalih svjedoka”, ocijenio je.

“Mom kolegi Ljubiću preporučio bih da u slobodno vrijeme pročita neka od brojnih svjedočenja o ratu u Podrinju pa da shvati da – za razliku od HVO-a u Orašju – Bošnjaci Srebrenice nisi držali logore niti su etnički čistili teritoriju, već su sve njihove vojne akcije bile prouzrokovane nepodnošljivom gladi i blokadom svih konvoja humanitarne pomoći koju je naredio vrh VRS”.

Zastupnik SDA u državnom parlamentu smatra da ovakve izjave iznenađuju s obzirom da dolaze od političara koji je tokom svog angažmana u BiH slovio za ‘umjerenog’. “No, očigledno očekivati konzistentne stavove od čovjeka spremnog da se zarad unosnije funkcije u drugoj državi odrekne čak i svoje domovine, je ipak previše”, izjavio je Ahmetović za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.