Afera "Bosnalijek": Kako su Arslanagići kupovali nekretnine

Vijesti 06. nov 201617:55 > 18:20
N1

Afera Bosnalijek. O tome niko ne pristaje govoriti pred TV kamerama.

Šokantne milionske cifre utrošene su u nekretnine od onih u BiH i Hrvatskoj do onih u Americi.

Zbog strasti za nekretninama porodice bivšeg direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, ceh od oko 23 miliona maraka platili smo mi.

Za to ih tereti optužnica sarajevskog tužilaštva. Sve je dokumentovao Centar za istraživačko novinarstvo.

Arslanagići su se pred sudskim vijećem izjasnili da su srednjeg imovinskog stanja. Međutim, porodica bivšeg direktora Bosnalijeka danas ima 11 kuća, stanova, vikendica, apartmana i zemljišta u BiH, Hrvatskoj i Americi.

Budući da njihovi legalno prijavljeni prihodi nisu bili dovoljni da opravdaju ulaganja u nekretnine, sumnja se da je nedostajući dio novca izvučen iz Bosnalijeka putem štetnih ugovora koje su Amar i njegov otac sklapali sa pojedinim firmama.

Najveći dio nekretnina porodica Arslanagić je kupila ili izgradila od 2005. do 2011. godine, u periodu u kojem je Bosnalijeku pričinjena milionska šteta u poslovima sa sarajevskim privatnim firmama Brštanica i Carpe Diem.

Zbog toga je sud blokirao nekretnine i bankovne račune, kako bi u slučaju osuđujuće presude prodajom ili povlačenjem novca sa privatnih računa optuženih mogao nadoknaditi barem dio od oko 23 miliona KM štete nanijete Bosnalijeku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.