Mijović: Svejedno ko će pobijediti, uvijek dobije Amerika

Vijesti 08. nov 201618:25 > 18:34
N1

Nikada dosadniji izbori. Predugo sve traje, kao da se dodjeljuje Oskar za film. Američki izbori i jesu jedna vrsta Oskara. Američka politika se nametne cijelom svijetu kao jedan celebrity događaj, rekao je Vlastimir Mijović gostujući u emisiji Dan uživo.

On je naglasio da nije važno ko će pobijediti, Clinton ili Trump jer ‘uvijek pobjeđuje Amerika’.

Amerikanci ga pumpaju kao još veći događaj, pa oni pitaju ostale zemlje šta misle. SAD je stabilna, dobro organizovana, pa i privatna država krupnog kapitala i nebitno je ko je predsjednik. Nebitno je da li je Clinton ili Trump, kao što je bitno je li Clinton, Bush ili Al Gore. Uvijek pobjeđuje politički vrh Amerike koji je podijeljen na Republikansku i Demokratsku stranku, koja jedna druga ne zagledaju jesu li krvavi ispod kože i ne traže međusobne duele osim u vrijeme izbora“, kazao je Mijović.

Politički analitičar smatra da će ove izbore dobiti Donald Trump, jer je kako kaže ‘došlo vrijeme za Republikance’.

Smatra se da je ova kampanja bavila više ličnim nesuglasicima, nego konkretnim problemima.

Ovo je bio jedan reality show. Kako ćete pitati Trumpa šta će raditi kao predsjednik kada on nema pojma o politici. Amerikanci su drugačiji. Glasači trebaju upoznati ličnost, od toga koliko cigareta puši, koju rock grupu sluša, kakav je bio na koledžu. I onda se odluči između ličnosti A i ličnosti B. Kod njih nema stranačkih opredjeljenja kao u BiH i ostatku Evrope.”