Brezar: Trump je spreman na sve

Vijesti 09. nov 201609:49 > 09:51
N1

Gost Novog dana bio je Aleksandar Brezar, novinar portala Analiziraj.ba, koji je komentarisao pobjedu republikanskog kandidata Donalda Trumpa u predsjedničkoj utrci u SAD-u.

Rekao je kako Trumpova pobjeda nije iznenađujuća. “Kad se pogledaju rezultati po državama, nisu daleko od drugačiji od prethodna četiri ciklusa. Svaki put su glasovi iz Ohia, Nevade, Floride odlučujući u utrci za američkog predsjednika. Predviđanja koja smo mogli pratiti na internetu i analize eksperata očito nisu pomogle da imamo uvid u to da vidimo šta glasači žele“, komentarisao je Brezar.

Dodao je i kako je trebao biti ozbiljno shvaćen još onda kada su bili izbori za republikanskog kandidata i kada je pobijedio kandidata Jeba Busha.

O izjavi nakon proglašenja pobjede Trump je rekao kako će tražiti partnerstvo a ne sukob, a Brezar je rekao kako ćemo morati sačekati do januara da vidimo da li će to tako biti, odnosno da će stajati iza svoje izjave. 

U međuvremenu možemo samo da nagađamo. On se nije bavio politikom, tako da ne bih ništa predviđao“, rekao je Brezar.

Na pitanje kako opisati oba kandidata je kazao: “Zajednički su im poslovni interesi. Demokratska stranka napravila je katastrofalnu grešku, a to je da su propustili Bernieja Sandersa. Moglo se vidjeti da je on prednjačio dok je Clinton bila daleko ispod Trumpa što se i desilo na kraju. Liberalna politika Clinton je otvorena prema manjinama, dok je Trumpova bila zastrašujuća i rasistička i islamofobna. Clinton je karijerni političar, a s druge strane je biznismen koji je naslijedio puno novca od oca”.

O tome na šta je Trump spreman kako bi zadržao svoju poziciju je istakao: “Sa svakim predsjednikom je isto, svi su spremni da zadrže tu poziciju i mislim da je i on u stanju bilo šta uraditi što bi mu odgovaralo da dobije ponovo dovoljno glasova, a to može biti unutrašnji i vanjski sukob“.

Brezar je izdvojio i to da je Trump izbjegavao plaćati poreze, kao i da u svojoj kampanji nije spominjao obrazovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.