Hemon o Trumpovoj pobjedi: Ovo je možda kraj Amerike

Vijesti 09. nov 201614:39 > 14:43
AFP

Aleksandar Hemon, književnik, kolumnista i filmski scenarista, koji živi i radi u SAD-u na svom Facebook profilu oglasio se povodom predsjedničke pobjede Donalda Trumpa u SAD-u.

On je u statusu Trumpovu pobjedu izjednačio sa pobjedom fašizma tridesetih godina prošlog vijeka, te je kazao da je možda ovo pobjeda koja znači kraj SAD-a kakvu znamo.

Njegovu objavu vam prenosimo u cjelosti:

“Kataklizmička katastrofa koja se dogodila Trumpovom pobjedom na izborima ne može se izmjeriti. Ništa slično se nije desilo još od rasta evropskog fašizma tridesetih godina prošlog vijeka.

Ne samo što je Trump rasista i psihopata – njegov program se temelji na rasizmu i psihopatiji. Ali to njemu nije prepreka, nego prednost. Ono što ga je nosilo do pobjede jeste osjećaj koji vlada među bjelačkom populacijom da je ovo njihova posljednja šansa da zadrže svoje historijski privilegovano pravo većine.

On je prazan iznutra. Veslo za Trumpov brod njegov brod je bijes, koji je nacionalizam kod bijelaca učinio centralnom političkom platformom za Republikance. Sada će agresivni rasizam dobiti puni mandat, dok bijele nacionalističke strukture kontrolišu sve grane američke vlade: Bijelu kuću, Kongres, uskoro i Vrhovni sud.

Trumpova moć će biti ogromna, a da bi zadržao kontrolu – Republikanci moraju zadržati sistem rasne moći. To će proizvoditi sa unutrašnjim i vanjskim neprijateljima, odnosno nasiljem i ratom.

Izbor Trumpa za predsjednika je kraj Amerike kao liberalno demokratske zemlje, možda i kraj Amerike.

Ovo više nije održiva zemlja”, napisao je Hemon. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.