Počelo obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

Vijesti 04. dec 201410:32 > 10:36
N1

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. decembra, a u Sarajevu se počinje obilježavati već danas postavljanjem plakata na javnim mjestima.

Reporter N1 Haris Mrkonja razgovarao je sa Makom Kapetanovićem, glasnogovornikom Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini, koja je organizator kampanje.

“Na plakatima su predstavljeni građani BiH i njihovo mišljenje o ljudskim pravima, dakle sastoje se iz fotografija i izjava građana. Poenta kampanje je da smo htjeli pokazati da je razvijena svijest o ljudskim pravima i da je potrebno zalaganje da bi se jačala ta svijest i izgradilo bolje društvo“, odgovorio je Kapetanović na pitanje ko autorski potpisuje plakate.

“Holandija je jedna od vodećih zemalja po pitanju zaštite ljudskih prava i njihovih promocija širom svijeta. U zakonodavstvu ove zemlje posvećena je izuzetna pažnja osiguranju istih prava za sve, dok su slobode govora i mišljenja zagarantovane, a stanovnici zaštićeni od diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Holandija je bila prva zemlja na svijetu koja je legalizovala brak između osoba istog spola“, komentarisao je Kapetanović držanje do ljudskih prava Kraljevine Holandije.

“Kampanja traje od 3. do 16. decembra. Tekstovi, publikacije i sve ostalo na temu ljudskih prava će se dijeliti i na Facebook stranici ambasade – Embassy of the Netherlands in Bosnia and Herzegovina“, izjavio je Kapetanović o kampanji koja će biti predstavljena i na društvenim mrežama.