Izudinu Tahiroviću 20 godina zatvora zbog ubistva Raščića

Vijesti 14. nov 201611:51 > 13:27
N1

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu izreklo je zatvorsku kaznu u trajanju od 20 godina Izudinu Tahiroviću za ubistvo s predumišljajem Mirze Raščića na stadionu Grbavica.

Tahirović ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana. On je osuđen na maksimalnu kaznu zatvora zbog dva krivična djela, ubistvo i neovlašteno posjedovanje oružja.

Podsjetimo, Tahirović 16. aprila prošle godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar koje se nalaze u sklopu sjeverne tribine stadiona Grbavica, hicima iz pištolja usmrtio Raščića.

Ubistvu je tog dana prethodio sukob Izudina Tahirovića i Amara Zulića. Tahirović se nakon toga vratio u prostorije s vatrenim oružjem i četiri metka ispalio u Mirzu Raščića. On je pokušao pobjeći, ali su ga pripadnici MUP-a KS uhapsili veoma brzo.

Optužnica protiv Tahirovića je potvrđena 7. jula 2015. godine, a sve vrijeme se nalazi u pritvoru iako se izjasnio da nije kriv. Tahirović je uputio izvinjenje porodici Raščić svjestan da je ubio mladića za kojeg su svi imali riječi hvale.

Već godinu i po popularni Manijaci, navijači Željezničara, svaki meč se skandiranjem prisjete svog prijatelja sa tribine, a nerijetko su plakatima i transparentima po gradskim ulicama i mostovima pozivali na istinu i brže rješavanje ovog slučaja.

Oni su se danas, zajedno s Mirzinim prijateljima i rodbinom, okupili ispred Kantonalnog suda kako bi zajednički dočekali izricanje presude.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.