Policajci u Doboju dijele letke "Petarde nisu igračke"

Vijesti 04. dec 201411:23 > 11:41
Srna

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti (CJB) Doboj akciju pod nazivom "Petarde nisu igračke" počeli su danas dijeljenjem letaka, kojima se građani informišu o opasnostima od pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Zamjenik komandira Policijske stanice Doboj jedan Ljubiša Đukanović rekao je novinarima da će letke naslovljene sa “Petarde nisu igračke” i “Ne dozvoli da se smijeh pretvori u krik” policajci nadležnih staničnih područja CJB dijeliliti na javnim mjestima, kao i u obrazovnim ustanovama, gdje će biti održana predavanja.

On je dodao da roditelji treba da upoznaju svoju djecu o mogućim posljedicama nestručne i nedozvoljene upotrebe pirotehničkih sredstava, napominjući da su petarde i ostali pirotehnički rekviziti male bombe, a ne igračke.

Đukanović je naveo da će policijski službenici obilaziti radnje koje se bave prodajom pirotehnike, da bi vlasnike i prodavce upozorili na dosljedno poštivanje odredaba zakona i zabranu prodaje maloljetnim licima.

Srna

On je upozorio na opasnost od upotrebe petardi na mjestima većeg okupljanja građana i ukazao na moguće povrede, pri čemu najčešće stradaju šake, prsti i oči.

Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava na mjestima koja nisu za to predviđena, odnosno gdje se može izazvati uznemirenost građana, za fizička lica iznose od 300 KM do 900 KM, a za pravna od 2.000 KM do 6.000 KM.

Tokom prošlogodišnjih novogodišnjih i božićnih praznika na području CJB Doboj oduzeto je 1.609 komada petardi i 254 komada raketa/vatrometa.

U istom periodu nije bilo evidentiranih povreda djece, dok je zabilježen jedan slučaj povrede prstiju ruke koje je, usljed nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvaom, zadobio četrdesepetogišnjak iz Teslića.