Lafciogluu neće biti uručena "Plaketa Grada Sarajeva"

Vijesti 15. nov 201611:10 > 11:12
N1

Gradsko vijeće Grada Sarajeva opozvalo je Odluku o dodjeli priznanja "Plaketa Grada Sarajevo" profesoru u Bosna Sema obrazovnim institucijama Aliju Lafciogluu, javlja reporter N1.

Vijećnici su izglasali opoziv ranije donesene odluke, nakon što je 15 njih bilo “za”, dva vijećnika su bila “protiv”, a tri vijećnika suzdržana.

 Vanredna sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, koja je prekinuta u srijedu 10. novembra, nastavljena je danas, a glavna tačka dnevnog reda bila je zahtjev gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića za preispitivanje Odluke o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Lafciogluu, koja je donesena 26. oktobra.

Vijećnici su tokom rasprave izrazili nezadovoljstvo zbog neprisustvovanja gradonačelnika Ive Komšića sjednici, obzirom da je gradonačelnik uputio zahtjev za preispitivanje odluke.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 26. oktobra donijelo odluku o dodjeli priznanja “Plaketa Grada Sarajeva” u oblasti sporta, kulture, obrazovanja, kao i Nagrade “Graham Bamford”, a Plaketa Grada Sarajeva, prema toj odluci, dodijeljena je Aliju Lafciogluu, profesoru u Bosna Sema obrazovnim institucijama.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je, dva dana kasnije, predsjedavajućem Gradskog vijeća Grada Sarajeva Sulji Agiću zahtjev za preispitivanjem Odluke o dodjeli “Plakete Grada Sarajeva” Lafciogluu.

“Mi smo procijenili da bi donošenje jedne takve odluke bilo štetno za prijateljske odnose Grada Sarajeva sa pobratimskim gradovima u Turskoj. Ono što je najbitnije, narušio bi dobre odnose između naroda Turske i naroda BiH”, kazao je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.