Vlastiti principi ili dobri odnosi sa Turskom?

Vijesti 15. nov 201618:01 > 18:54
N1

Ali Lafcioglu, profesor u Bosna Sema obrazovnim institucijama ostao je bez Plakete Grada Sarajeva. Odlučili su to vijećnici u Gradskome vijeću na poziv gradonačelnika Ive Komšića da se Odluka o dodjeli priznanja ovome profesoru preispita.

Sarajevski gradonačelnik inicirao pa se na sjednici nije pojavio, iako je baš on pozvao Gradsko vijeće na preispitivanje Odluke o dodjeli Zlatne plakete Aliju Lafciogluu. Ipak, ondje je bio njegov zamjenik.

“Procijelnili smo da bi donošenje jedne takve Odluke bilo štetno po dobre i prijateljske odnose Sarajeva sa pobratimskim gradovima u Turskoj, ali svakako ono što je najbitnije, narušilo bi dobre odnose između naroda Turske i naroda Bosne i Hercegovine”, kazao je Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

Neki među vijećnicima ipak, sami priznaju, nisu najbolje upućeni u konkretnu, neki će reći, problematiku. Ipak, glasovali su.

“Ja sam podržao stav gradonačelnika. Mislim da je ipak on tu najadekvatniji i ja sam taj stav podržao, a ne znam druge detalje”, otkrio je gradski vijećnik Hasan Hodžić.

Pobratimljenje sa turskim gradovima ili vlastiti principi, otvoreno je pitanje. Petnaest vijećnika glasovalo je ZA, troje uzdržanih, a dvoje protiv. Jedan od dvojice dolazi iz Naše stranke, koji poručuje – na snazi su pritisci Erdoganovog režima.

“Ne smijemo prihvatiti logiku po kojoj Erdoganov režim može biti i tužilac i kadija, koji smije bez ikakvih dokaza proganjati ljude po državi Bosni i Hercegovini. Pa nismo mi nikakav Erdoganov pašaluk, već suverena i nezavisna država”, poručuje Vibor Handžić, šef Kluba vijećnika Naše stranke.

Jesu li suverenost i nezavisnost dovedeni u pitanje, druga je tema. Brojni studenti, danas neki među njima i znanstvenici ocijenili su još ranije neprihvatljivim, kako kažu, politiziranje cijelog slučaja. Jedan među njima je Lafciogluov bivši učenik koji o profesoru nema loših riječi.

“Bio sam učenik profesora Alija prije 5-6 godina. Predavao mi je četiri godine, a on je u BiH već dvadeset godina. Predaje raznim učenicima i jako je uspješan. Mislim da je žalosno da su opozvali odluku o dodjeli priznanja njemu. Smatramo da je zaslužio priznanje”, kazao je Harun Hindija.

Iz Bosna Sema obrazovnih institucija se nisu oglasili. Nije se oglasio ni profesor Lafcioglu, iza kojeg ostaju, prema riječima onih s kojima je sarađivao, upjesi, ali ne i plaketa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.