Države raspisale tender: Počela prodaja imovine Jugoslavije

Vijesti 16. nov 201610:35 > 10:59
Screenshot YouTube

Predstavnici Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije dogovorili su se na sastanku koji je održan u Kranju prije skoro mjesec dana da se proda diplomatsko-konzularna imovina Jugoslavije koja se nalazi u Tokiju, Bonu, Bernu i New Yorku, uključujući i šestosobni apartman na Manhattanu.

Nakon ovog dogovora, vlade navedenih država su raspisale tender za posrednika u prodaji objekata čija je procijenjena na 42 miliona dolara.

Vjeruje se da bi njihova vrijednost mogla da bude veća jer je procjena rađena prije deset godina. Prema navodima iz tendera, države traže jednu agenciju za nekretnine koja će prodavati dva stana u New Yorku, u Tokiju, Bonu i Bernu.

Kako je navedeno, krajnji rok za dostavu ponuda je 30 dana od objavljivanja, a učesnici tendera bit će obaviješteni u roku od 50 dana od dana završetka tendera. Kako je potvrđeno za N1, cijeli proces vodi ministarstvo vanjskih poslova Slovenije.

Između ostalih uslova, učesnik na tenderu će morati dokazati da je u posljednje tri godine imao promet od 100 miliona dolara.

Prema dogovorenoj proceduri, međunarodni tenderi su objavljeni u The Washington Postu i i The Economistu.

Srbiji treba da pripadne oko trećina sume koja se dobije prodajom, a riješit će se i velikih troškova koje decenijama ima zbog održavanja tih objekata.

Stan na Petoj aveniji u New Yorku, koji je zaključan još od 1992. i propada, mjesečno je koštao 14.000 dolara, a ukupno do sada 2,7 miliona dolara. Naredni sastanak oko prodaje nekretnina održat će se u martu 2017. godine u Beogradu.

Od ukupno 123 nekretnine koje su bile u vlasništvu SFR Jugoslavije, u procesu sukcesije do sada su podeljena 72 objekta, a ostao je još 51. Većinu neraspodijeljenih objekata koristi ili održava Srbija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.