Izetbegović: Odnosi između SDA i HDZ-a moraju biti bolji

Vijesti 16. nov 201616:20 > 17:24
N1

Posljednjih dana veliku pažnju javnosti na političkoj sceni izazvala je najprije izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da su on i bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović dogovorili izmjene Izbornog zakona, a kojim bi se implementirala presuda Sejdić-Finci.

Međutim, uslijedio je demantij Izetbegovića, Čović za sada ništa ne komenitra.

Predsjedavajući Presjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović je u izjavi za N1 kazao da nije bilo nikakvog dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona te da je Čović sa svojom izjavom unio “malo zbunjenosti”.

“Dogovoreno je na prošloj sjednici koalicionih partnera, koje redovno održavamo nakon sjednice Predsjedništva BiH, da se to pitanje ponovo pokrene i gospodin Halid Genjac će predvoditi grupu predstavnika koalicionih partnera gdje će se krenuti da se eventualno spoje izbori. Čović i ja smo popili kafu i razgovarali smo o aktuelnim problemima tipa hapšenja u Orašju i odnosima sa Zagrebom. Govorili smo i o odnosima unutar koalicije između SDA i HDZ-a koji trebaju biti bolji ako želimo da uradimo nešto bolje. Nije ništa dogovarano, ali mislim da je Čović unio malo zbunjenosti. On je vjerovatno mislio na neke ranije dogovore, na bazi Fileov model i na neku raniju spremnost SDA”, smatra Izetbegović.

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić je otkrio da nije imao nikavih saznanje o “eventualnom razgovoru Čovića i Izetbegovića”.

“Za tu informaciju saznao sam iz medija i to je jedino što mogu reći”, kazao je Radončić.

Dodao je da SBB ima rješenje za izbore u Mostaru, ali da ono nije prihvaćeno.

“Sada će SBB čekati njihov dogovor (SDA i HDZ), ako je takav uopšte moguć”, zaključio je lider Saveza za bolju budućnost.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.