Dvije osobe uhapšene u nastavku akcije "Čistač 2"

Vijesti 04. dec 201412:11 > 12:14
Srna

Banjalučka policija dostavila je danas Okružnom tužilaštvu Banja Luka izvještaj protiv dvije osobe osumnjičene za neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga na području tog grada.

Izvještaj je podnesen protiv Enesa Džanića (1966.) i Vladimira Popovića (1980.) iz Banja Luke, za koje postoji sumnja da su tokome ove godine vršili nabavku i preprodaju opojne droge heroin korisnicima na području Banje Luke.

Osumnjičeni su sprovedeni u Okružno tužilaštvo Banja Luka radi ispitivanja, nakon čega će postupajući tužilac odlučiti o stavljanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

I iz banjalučkog Centra javne bezbjednosti je potvrđeno da su Džanić i Popović uhapšeni jučer u nastavku akcije kodnog naziva „Čistač 2“, koja ima za cilj procesuiranje osoba koje su na području tog grada u proteklom vremenskom periodu neovlašćeno nabavljali i stavljali u promet opojnu drogu.  

Policija je izvršila i pretrese na tri lokacije, i to kuća, stanova i vozila koja su u vlasništvu uhapšenih.

Tokom pretresa pronađeno je i oduzeto oko 51 gram smeđe praškaste materije koja asocira na opojnu drogu heroin, digitalna vaga, devet mobilnih telefona različitih marki sa pripadajućim SIM karticama, laptopovi, telekard kartice različitih brojeva, gumena palica, dvadeset devet sterilnih igala, osamnaest komada sterilnih šprica, preko hiljadu komada tableta ( ketonala, doklofenaka, haldol, apaurina, diazepana, leksilijuma i dr.) 400 tableta tromadola i drugih predmeta pogodnih za proizvodnju i promet opojnih droga.

Podsjećamo, policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka i Centra javne bezbjednosti Prijedor, pod nadzorom Okružnog tužilaštva Banja Luka su 23.septembra ove godine realizovali višemjesečnu policijsku akciju kodnog naziva „Čistač 2“, na područjima gradova Banja Luka, Prijedor i općine Laktaši.  

U dotadašnjim aktivnostima uhapšeno je trinaest osoba, koje se trenutno nalaze u pritvoru, a sa područja su Banje Luke, Prijedora i Laktaša te izvršeno ukupno trinaest pretresa kuća, stanova, vikendica i vozila vlasništvo osoba lišenih slobode.  

Sve planirane aktivnosti rezultirale su ukupnim oduzimanjem 647 grama heroina, 100 grama marihuane, više digitalnih vaga, telefona, SIM kartica, dva pištolja, jedne automatske puške i 114 predmeta koji potiču iz trinaest krivičnih djela teških krađa izvršenih na području CJB Banja Luka ( lcd televizori, prenosnih računara, kućišta računara fotoaparati, i drugi predmeti) i dva putnička vozila.

Također, Okružnom tužilaštvu Banja Luka dostavljen je izvještaj protiv jednog policijskog službenika zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i on je rješenjem načelnika CJB Banja Luka privremeno udaljen iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Potiv pet osoba je dostavljen izvještaj za krivično djelo osiguranička prevara zbog sumnje da su dogovorili i izvršili fingiranja dvije saobraćajne nezgode na području Grada Banja Luka.