Doktori i stomatolozi "izgubljeni u prevodu"

Vijesti 17. nov 201610:04 > 10:10
N1

Upravni odbor Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije, u skladu s odlukom Skupštine Sindikata, održat će štrajk upozorenja sa početkom u 10 sati.

Razlog je što nije omogućen pristup pregovorima o novom kolektivnom ugovoru. Razlozi su i formalni neformalni.

Predsjednik upravnih odbora Rifat Rijad Zajid je kazao da su doktori “izgubljeni u prevodu” između federalnog i kantonalnog ministarstva zadravstva od prije nekoliko dana.

Nekoliko hiljada ljekara ne može da pristupi ministarstvima, nakon što su ispunjeni svi potrebni uslovi. “Ne mogu sebi da objasnim što nije otpočelo i što nije završilo”, kazao je Zajid.

“Apsurd je da moramo toliko da moramo čekati, da se moramo boriti da krenemo u razgovore. A sve smo ispunili. očekujem i nadam se da ćemo sastanak u 11 sati donijeti pozitivan rezultat i da ćemo krenuti u pregovore”, kazao je za N1.

Komentarisao je i odlazak ljekara iz države.

“Podatak da je 317 ili 324 ljekara koja su bila uposlena, sa primanjima, sa porodicama, osiguranim statusom je otišlo. Otišlo je još više onih koji su diplomirali. To su podaci komore”, kaže.

Specifična je situacijam jer “ne idu da prže krompir, nego da rade svoj posao”. “Cijenjeni, da rade i biće više cijenjeni. Mi ne možemo do ministarstava da dođemo”.

Smatra da za popravku situacije nam treba pravednost. “Nećemo moći sve zaustaviti da odu. kada ostvarimo pravedne ciljeve – biće onih koji će poželjeti da ostanu”.

Štrajk upozorenja trajat će od 10 do 10:30 sati. To je inače vrijeme pauze, tako da pacijenti neće ispaštati, a sindikat je pozvao da se svi uključeni u sindikate priključe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.