Poruka stanara: Nećemo dozvoliti policiji da uđe u zgradu

Vijesti 17. nov 201618:28 > 18:54
N1

Ogorčeni stanari zgrade koja se nalazi u ulici Zmaja od Bosne na broju 80 u Sarajevu najavili su za sutra vezanje u haustoru zbog, kako su naveli, dolaska sudskih izvršilaca. Kažu, neće dati policiji da uđu u zgradu.

Za sutra je najavljen dolazak sudskih izvršilaca u haustor navedene zgrade kako bi izvršili presudu suda i ušli u jednu od prostorija. Stanari navode da je sporna prostorija u njihovom vlasništvu, a ne u vlasništvu općine. Također, tvrde da za to imaju i sudsku presudu.

“Isti sud je donio dvije oprečne odluke i ova posljednja ide u našu korist. Kao stanari smo još u oktobru predali tu odluku na sud i tražili smo da se potpuno obustavi povođenje prve odluke. Prostorija je privatno vlasništvo stanara haustora”, kaže stanarka Aida Feraget za N1. 

Naša sagovornica dodaje da sporna prostorija nikada nije zavedena kao poslovni prostor. 

“Samim time opština nema pravo raspolaganja prostorom. Svi starani su privatizovali stanove i u ugovoru imamo da uz stanove kupujemo i zajedničke prostorije koje se nalaze u sklopu haustora”, kaže Feraget.

Radi se o prostoriji veličine 13 kvadrata, ima vodu i struju. 

“Tu su naše stvari koje ne možemo staviti u podrum. U ratu smo koristili kao prostoriju u koju smo smještali stvari za koje smo smatrali da su vrijedne kako bismo ih sačuvali”, kaže naša sagovornica.

Naša sagovornica poručuje da stanari neće dopustiti ulazak u haustor zgrade.

“Ulaz u tu prostoriju je iz haustora. Ako budu htjeli ući morat će prvo proći vrata haustora, a neće moći od nas. Policija mora biti tu, ali neće ući osim ako nas na silu ne odvedu. Vezat ćemo se za haustor, nismo agresivni. Ja ću sebe svezati za svoj haustor. Bi će predstavnici 15 stanova. Jako smo složni”, kaže Feraget.

Dolazak policije na navedenu adresu je najavljen za 11:sati.

Više pročitajte na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.