Kako spriječiti da vaš dom postane meta provalnika?

Vijesti 18. nov 201614:46 > 14:54
Imagebase

Decembar je blizu, vrijeme praznika, koje mnogi željno iščekuju cijele godine. To znači putovanja, ili višesatno odsustvo od kuće - mjesta kojeg zove dom.

To je svake godine mač sa dvije oštrice, budući da vaš dom može biti meta provalnika i pljačkaša, a ukoliko želite zadržati sve vaše vrijednosti koje posjedujete, dobro pripazite na šest stvari prije nego odete na put ili izađete iz kuće.

Krenimo od najjednostavnijeg koraka: Vrijede stvari ne ostavljajte na vidnom mjestu

Ako satove, novac, nakit, ili druge vrijedne stvari – poput tehnike, ostavite “na izvolite” u vašem domu, pogotovo ako su vidljive s vana, pravite ogromnu grešku.

Laptop ili 4K TV su vrijedni predmeti na crnom tržištu. Ukoliko posjedujete neku vrstu dislocirane ostave, najpametnije bi bilo to stvari prebaciti tamo prije nego odete na odmor ili put povodom novogodišnjih praznika.

Definitivan dokaz da ste otišli iz kuće na duže vrijeme: Nagomilana pošta na ulaznim vratima ili poštanskom sandučetu.

Iako je fizička pošta malo zaostao način slanja obavještenja, ona i dalje postoji. Kada se nagomila – to je jasan znak provalnicima da niste kod kuće, što vaš dom čini potencijalnom metom provalnika.

Najbolja opcija jeste da odete u Poštu, i zamolite da vam u određenom vremenskom periodu ne dostavljaju ništa na vašu adresu, te da po povratku sa odmora pokupite svoje koverte, ili zamolite nekog od komšija, kojima vjerujete da jednom dnevno otvori vaše sanduče i sve što stigne u njega preuzme dok ste vi odsutni.

Skupo rješenje: Nadzorni sistem, alarm i slično. Postoji mnogo agencija u svakom gradu koje nude zaštitu doma i imovine. Na vama je da odaberete najbolje/najpristupačnije rješenje, i tako dobijete puni video nadzor 24 sata i neophodnu intervenciju ukoliko se neko odvaži da napadne vaš dom za vrijeme vašeg odsustva.

Spriječite “očigledno”

Dalje, potrudite se da ne “telefonirate” provalnicima. Držanje rezervnog ključa ispod otirača, iznad vrata, ili ispod saksije, ikebane ili figure štrumfa u dvorištu je mjesto gdje bi svako potražio set ključeva koji otvara vašu kuću ili stan.

Postoji jako mnogo drugih rješenja koja su bolje opcije od očiglednih. Dajte ključ onom istom komšiji koji vjerujete, nekom od članova porodice.

Kada provalnik ima ključeve od vaše kuće – iznošenje stvari će mu biti kao šetnja parkom. Prejednostavno.

Ostavili ste kuću u potpunom mraku? Nikad to više ne radite.

Kada provalnik vidi kuću u kojoj svjetla nisu upaljena dva dana, ta kuća automatski postane meta – jer tamo nema nikoga. Shvatamo da se mnogi boje visokog računa za struju, ili eventualnog – minimalnog rizika od požara, ali…

Ostavite upaljeno svjetlo u nekoliko prostorija. Demotiviše sve one koji imaju zle namjere.

Za kraj: Ne morate sve postaviti i objaviti na društvenim mrežama!

Nema potrebe. Ako na Facebooku ili Twitteru najavite da će te ići sedam dana na skijanje, doček Nove godine, Božića i slično dajete direktan signal ljudima sa zlim namjerama da je vaš dom prazan određeno vrijeme.

Neki to posmatraju kao otvoreni poziv za provalu, a nikada ne znate ko vas prati na Facebooku, Twitteru, Instagramu i slično. Čak i kada odete ne putovanje, ne pretjerujte sa fotografijama koje vas mogu odati da ne boravite kod kuće.

Vaš dom je vaša svetinja, i nikada nije ugodno kada se vratite s puta i shvatite da vam nedostaje veliki dio stvari. Stresno je, frustrirajuće, a popravak obično košta mnogo novca i živaca.

Obratite pažnju na ove korake prije nego odete da slavite praznike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.