Iz Sirije u Sarajevo: Studiraju kako bi pomogli sugrađanima

Vijesti 21. nov 201619:06 > 19:10
N1

Ratne strahote u Siriji šest studenata zamijenilo je za studije u Sarajevu. Stipendije koje su dobili omogućit će im smještaj i sve troškove tokom studiranja medicine. Nakon završenih studija, kažu, želja im je vratiti se i pomoći narodu Sirije. Na aerodromu ih je dočekao Edib Bajrović.

Bashr je u Siriji bio uspješan student medicine. Jedino što ga je spriječilo da postane i uspješan doktor je rat. On, kao i pet njegovih budućih kolega iz kriznih područja izbjegli su u Tursku, gdje su, kažu, i saznali za mogućnost studiranja u Sarajevu. Saznali su i o Bosni i Hercegovini kao miksu kultura, ali i bolnoj prošlosti, što ih je posjetilo na njihovu zemlju.

“Sada, Bosna i Hercegovina i Sarajevo funkcionišu dobro, normalni ljudi žive zajedno i to je prilika da mi vidimo kako je to moguće nakon ratnih dešavanja”, kaže Bashr Nammouz, student iz Sirije.

No, sudeći po slikama koje svakodnevno odlaze u svijet kraj rata se još ne bliži. Ovi mladići svjesni su da sirijski narod treba medicinsku pomoć. To im je dalo inspiraciju da krenu putem koji, vjeruju, opet završava u nekoj boljoj Siriji.

“U gradu iz kojeg dolazim je jako opasno, konstantno smo izloženi bombardovanju iz zraka, porodica mi je i dalje tamo. Ovo je jako dobra prilika za mene i da nisam ovdje došao da studriam sjedio bih kući i vjerovatni ništa ne bih radio, ovo gledam kao drugu šansu”, poručuje Ahmad Al-Saeed, student iz Sirije.

Dok se izbjeglice masovno suočavaju sa ovakvim scenama na graničnim prijelazima zemalja Evropske unije, Sarajevo im je otvorilo vrata. Tokom dočeka na aerodromu aplauz i dobrodošlica kao znak solidarnosti.

“Mi smo preuzeli obavezu da i Sarajevo nešto kaže, uspjeli smo da intervjuišemo 12 studenata, položili su prijemni za medicinu i za šest smo obezbijedili stipendije”, kaže Ejup Ganić, rektor Univerziteta Sarajevo School of Science and Technology.

Svjetski lideri pokušavaju dogovoriti primirje dok bombe zasipaju kuće, bolnice, škole. Svijet se suočava sa izbjegličkom krizom neviđenih razmjera, a male priče poput ovih ulijevaju nadu da postoji način da budemo veliki ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.