Ambasador Hrle: Povišene političke temperature u SAD-u

Vijesti 22. nov 201609:00 > 09:10
N1

"Svaki predsjednički izbori u Americi donesu nešto novo. Dva tima se bore da dobiju sve. Predsjednik uzima izvršnu vlast, a stranka je vladajuća. Sve se složilo u korist novoizabranog predsjednika, a mediji prave ravnotežu", kazao je za N1 Haris Hrle, ambasador BiH u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pobjeda Trumpa na predsjedničkim izborima u Americi izazvala je mnoge kontraverze, kao i sama kampanja.

Političke temperature su povišene. Formira se Trumpov tim, a za sada je sastavljen od realiziranih bijelaca u poznijim godinama sa jasnim stavovima. Još ne znamo kakve će obrise poprimiti sve u budućnosti. Novi predsjednik će zakletvu položiti 20. janaura“, rekao je ambasador Hrle.

Na pitanje šta od novog predsjednika SAD-a očekuju građani porijeklom iz BiH, ambasador Hrle je odgovorio:

Potpuno su uronjeni u ovu situaciju i razumiju je. Većina građana iz BiH koja živi u SAD-u je podržala Hillary Clinton, ali jedan dio je podržao i Trumpa. Razgovarajući s njima vidio sam da postoji psihološki profil osoba koje su glasale za Trumpa, a to su ljudi vezani za biznis.

Ambasador BiH smatra da će stanovnici Sjedinjenih Američkih Država vidjeti novu dinamiku i oštrinu.

Na jučerašnji dan je parafiran Dejtonski mirovni sporazum.

Dejton se koristi za napredak, ali i za druge stvari. Dejtonski sporazum je dostignuće američke vanjske politike i mora biti prilagođavan. On je na neki način do sada i mijenjan. Sve je sada stvar politike u BiH“, rekao je ambasador Hrle.

Osim reakcija na izbore posljednjih mjeseci iz diplomatskih krugova u Washingtonu i Bostonu mogle su se čuti i ideje o preustroju BiH i podijeli na distrikte.

To nije diplomatska ideja. Radi se o pokušaju da se vidi kako bi stvari mogle krenuti naprijed. Da postoji takav dokument ja bih ga uputio institucijama. Radi se o razmatranjima i pokušajima ubacivanja ideja koja bi mogla biti razrađena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.