Finci: Zemlja koja ne poštuje ljudska prava ne može u EU

Vijesti 22. nov 201618:14 > 18:18
N1

Presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Derve Sejdića i Jakuba Fincija, donesena je u decembru 2009, ali ni do dan danas nije implementirana. Podsjećamo, apelacije su se odnosile na prava manjina da se kandiduju za člana Predsjedništva i Dom naroda BiH.

Sve je počelo u julu 2006. kada su Dervo Sejdić i Jakob inci predali svoje apelacije. Presuda je donesena 22. decembra 2009. Održano je niz sastanaka lidera u BiH, pokušalo se doći do dogovora, ali bezuspješno. 2010. je formirana Radna grupa za implementaciju presude, koja nije postigla rezultate, Prošlog septembra je usvojen i Akcioni plan Vijeća ministara za izvršenje presude, ali do danas nema rezultata.

Sve je u rukama političkih lidera, koji ne mogu doći do rješenja. O ovome ćemo sa našim gostom. Jedan od apelanata, Jakob Finci bio je gost Dana uživo.

“Uskoro će punih sedam godina od presude suda u Strazburu. Na vidiku nema implementacije. Čović je rekao da će to biti do 31. januara, sreća njegova pa nije rekao koje godine”, kaže Jakob Finci.

“Naši lideri u seriji dugih dogovora su zauzeli čudan stav, da ništa nije riješeno dok nije riješeno. Oni hoće da promijene Ustav i izborni zakon odjednom. Prvo treba mijenjati Ustav BiH, pa onda izborni zakon. Ako postoji politička volja – do 31. januara 2017. se to može napraviti”, smatra Finci.

On kaže da u Ustavu BiH postoji Prvi amandman koji je prošao glatko i brzo, a to je Brčko Distrikt, jer je bilo političke volje. Za implementacijom odluke suda u Strazburu nema.

“Nakon što se promijeni Ustav, dobijemo 18 mjeseci do izbora u oktobru 2018. godine, da izbornim zakonom riješimo tehnička pitanja. U Predsjedništvo se bira jedan Srbin iz RS, jedan Bošnjak i jedan Hrvat iz FBiH. Isključeni su pripadnici konstitutivnih naroda koji su iz pogrešnog entiteta, i sve manjine. Jednostavno je to zamijeniti”, tvrdi Finci.

Njegov stav je i to da je situacija kud i kamo lakša kada je Dom naroda u pitanju, odnosno – jednostavnije je postići dogovor.

“Da se pored Kluba Srba, Kluba Bošnjaka i Kluba Hrvata oformi i Klub ostalih naroda, gdje ne treba da bude svih pet članova. Dovoljna su tri. Imamo Vijeće nacionalnih manjina na nivou BiH, koje bi biralo jednog člana, Vijeće nacionalnih manjina FBiH jednog i jedno isto Vijeće iz RS”, ocijenio je Finci.

Pominju se i problemi ostalih naroda u BiH. Finci smatra da svi imaju probleme, bez obzira kom narodu ili manjini pripadaju.

“Neki narodi imaju poseban problem zbog Ustava koji je napisan kako jeste. Postoji odluka suda u Strazburu u predmetima Pilav i Zornić – koje kažu da ova zemlja ne može naprijed ako se to ne riješi. Ako naša zemlja to ne može riješiti, kako može biti u EU? Do kada mi uopće možemo biti u Evropi i Vijeću Evrope?”, pita se.

On je izjavio da će upitnik iz EU putem kojeg se dobija i kandidatski status za EU biti problem.

“Dovoljno je prvo pitanje koje glasi koliko stanovnika ima BiH. Sumnjam da će koordinaciono tijelo od 14 subjekata isto glasati, odnosno odgovoriti na to pitanje, a ne na ostalih 3.499 pitanja koja upitnik nosi. Oduvijek je trebao biti preduslov da BiH dobije kandidatski status implementacija presude Sejdić-Finci. Zemlja koja ne poštuje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima ne može biti kandidat za EU”, kazao je.

Podsjetio je Finci, na fonu presude Pilavu, da je bivši član Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić promijenio adresu stanovanja iz RS u FBiH i bez problema je izabran. “Oni imaju lijeka boljci, ali ostali koji nisu konstitutivni imaju probleme”, kazao je za kraj gostovanja Jakob Finci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.