Čevra: Važno je promovisati učešće žena u politici

Vijesti 24. nov 201608:57 > 09:08
N1

Velika Britanija je imala Margaret Tacher, Nijemci imaju Angelu Merkel, Amerikanci Hillary Clinton, Hrvati Kolindu Grabar - Kitarović, a BiH nema žene na ovako visokim funkcijama u politici.

Westminster fondacija za demokratiju i Centar za društveno istraživanje “Global analitika” organizirali su konferenciju “(Ne)zastupljenost žena u političkom životu BiH – gdje smo, zašto i kako dalje?” U jutarnjem programu N1 televizije o ovoj temi smo razgovarali sa Nerinom Čevrom, direktoricom Westminster fondacija za demokratiju.

Zašto mi nemamo svoju “Čeličnu lejdi”? Pretežno su muškarci na visokim funkcijama u Bih?

Ne bi se reklo da je nemamo. Imamo ih dosta, ali nisu eksponirane i nisu na vodećim funkcijama u državi. U svijetu je situacija takva da nismo najgori što se toga tiče. Dosta zemalja nemaju žene na tim funkcijama. Važno je promovisati učešće žena u politici“, kazala je Čevra, direktorica Westminster fondacije za demokratiju.

Gošća Novog dana je kazala da su cilj konferencije bile mlade aktivistkinje.

Primjetili smo primjetili da studentice koje su politički angažovane tokom studiranja, nakon završetka studija ‘nestaju’ sa scene radeći neke druge poslove.”

Na pitanje kako motivisati mlade Čevra je odgovorila:

Trebamo potencirati koncept solidarnosti i dužnosti za promovisanje jednakosti. Političari koji su izabrani često zaborave da su prije svega žene, a zatim Hrvatice, Bošnjakinje, Srpkinje… Imaju dužnost da uz svoj posao se bore i za jednakost spolova. Dok ne dođemo do jednakosti, to im treba biti dodatni dio posla. Naredna generacija političara i političarki jedina ima mogućnost da napravi neku stvarnu promjenu kada je u pitanju veće učešće žena u politici u BiH“, kazala je Nerina Čevra.

Direktorica Westminster fondacija za demokratiju smatra da Hillary Clinton nije izgubila izbore u SAD-u samo jer je žena.

Clinton je malo preigrala na kartu da je žena na kraju kampanje. Ne mislim da je izgubila jer je žena, imala je mnogo drugih stvari kontra sebe, a ne samo jer je žena.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.