Održan seminar o edukacijskoj inkluziji u vrtićima

Vijesti 24. nov 201619:28 > 19:31
Prof. dr. Emira Švraka

U Sarajevu je danas održan seminar „Edukacijska inkluzija u vrtićima i školama općine Centar“. Iz Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH su na ovaj način otvorili seriju seminara i radionica, čiji je cilj poboljšati život osoba s cerebralnom paralizom u općini Centar i u Kantonu Sarajevo.

Inkluzija je postala opšti termin za snažni međunarodni pokret koji zahtjeva poboljšanje uslova života osoba s intelektualnim i drugim onesposobljenjima. Iz Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH objašnjavaju da se od inkluzije očekuje pristup pojedincu od strane društva, koje uzima u obzir sve njegove različitosti, očuvanja i unapređenja njegovog tjelesnog i duševnog zdravlja, za optimalnu moguću funkciju, na svim ličnim i društvenim nivoima.

Tokom projekta udruženje će organizirati seminar za devet vrtića JU Djeca Sarajeva općine Centar, seminar za 11 osnovnih škola i 14 srednjih škola na području Centra, te nekoliko drugih aktivnosti koje će ukazati na važnost inkluzije u društvu. 

Globalni ciljevi Projekta „Edukacijska inkluzija u vrtićima i školama općine Centar“ su poboljšanje kvaliteta odgojno-obrazovnog rada u nastavi i vannastavnim aktivnostima te pružanje podrške uključivanju čitavog društva za razvijanje edukacijske inkluzije djece s pteškoćama i inkluzivne kulture življenja.

“Namjera Projekta Saveza udruženja osoba s CP FBiH je da kroz Seminare, popunjavanje bibliotečkog fonda vrtića i škola i izdavanje priručnika Inkluzivna praksa pruži stručnu pomoć roditeljima djece bez i sa razvojnim teškoćama i nastavnom osoblju vrtića i škola u inkluzivnoj praksi”, rekli su u Savezu udruženja osoba s CP FBiH

Na seminaru sus e obratili predsjednica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH prof. dr. Emira Švraka i općinski načelnik Nedžad Ajnadžić.

Projekat je sufinansiran sredstvima Budžeta Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu, prenosi NAP.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.