U toku kontrola finansijskog poslovanja federalnih zvaničnika

Vijesti 18. sep 201419:32 > 21:36
N1

Sutra se očekuje izvještaj Manivola za BiH. Dok se iščekuje, Parlamentarna komisija za reviziju u prisustvu članova Federalnog ureda za reviziju završila je saslušanja predstavnika 25 federalnih institucija, budžetskih korisnika čije je poslovanje bilo na ocjeni federalnih revizora.

Izvještaj sa preporukama biće uskoro proslijeđen Parlamentu na razmatranje.

Kršenje zakona o javnim nabavkama, nezakonite isplate naknada, neprimjereno trošenje budžetskih rezervi – samo su neke od zamjerki koje su se mogle čuti proteklih dana na saslušanju. Kao primjer bahatog  trošenja novca, označeno je poslovanje Federalnog ministarstva pooljoprede, šumarstva i vodoprivrede. Najviše propusta revizori su uočili u procesu dodjele poticaja kao i podrške za promociju koji su dati medijskim kućama. Program utroška poticaja pripremljen je mimo saglasnosti parlamentarnih odbora  ili kako naglašava predsjedavajući parlamentarne komisije.

No, da ne bude zabune, tek tri ministarstva dobila su pozitivno mišljenje, ostale institucije i ministarstva mišljenja sa rezervom, o čemu se Parlament tek treba izjasniti.

Podsjetimo da je  Federalna finansijska policija u nekoliko navarata poručila kako je u toku pokretanje istraga na temelju izvještaja federalnih revizora. No kaznenih prijava do sada nije bilo.

Federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković odnedavno se nalazi u pritvoru, zbog slučaja poreskih utaja firmi, čiji je suvlasnik. Zbog nezakonitosti u ministarstvu poljoprivrede još uvijek nije pozvan na odgovornost.