Banjalučani se oprostili od Castra: Brate Fidele…

Vijesti 28. nov 201613:04 > 13:05
N1

Bivši kubanski predsednik Fidel Castro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima u cilju njegovog svrgavanja, preminuo je u petak uvečer u 90. godini.

N1

U današnjem brooju lista Glas Srpske objavljena je čitulja kubanskom vođe u kojoj su se pojedini građani Banjaluke, poštovaoci lika i djela Fidela Castra, oprostili od bivšeg kubanskog vođe.

“Posljednji pozdrav komandantu koji nas nije izdao zime ’86. Brate Fidele, mi ti se klanjamo, vidimo se gore. Tvoji gerilci: Stevo Sladojević, Vlado Ljevar, Brane Joldžić, Goran Vujaković, Nebojša Ćetković, Dušan Arsenijević i Nikša Vučinić”.

Castro je bio na čelu Kube od 1959. do 2008. godine, kada ga je narušeno zdravlje natjeralo da vlast preda bratu. Proteklih nekoliko godina većinom se klonio javnosti, a tek povremeno je istupao u medijima, komentarišući društvene pojave.

N1

Castro će biti upamćen kao jedan od najdugovječnijih lidera, koji je živio dovoljno dugo da vidi kraj tenzija između Kube i SAD-a, koje su trajale duge 52 godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.