Pročitajte reakciju iz NSRS na krivičnu prijavu Čubriloviću

Vijesti 28. nov 201615:06 > 15:06
N1

Iz Narodne skupštine Republike Srpske danas je izdato saopštenje u kojem se reagovalo na informaciju da će Fondacija Istina, pravda i pomirenje danas Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića.

Kako je navedeno u saopštenju, odluku o dodijeli Povelja povodom 25 godina Narodne skupštine donio je Odbor za obilježavanje koji su činili svi dosadašnji predsjednici Narodne skupštine Republike Srpske, aktuelni potpredsjednici Narodne skupštine (osim Senada Bratića koji je istupio iz Odbora) i šefovi klubova parlamentarnih političkih stranaka aktuelnog saziva (osim šefa Kluba Domovine koji je istupio iz Odbora).

“Odluka je donesena na osnovu zasluga koje su pojedinci i organizacije imali u osnivanju i radu Narodne skupštine Republike Srpske u proteklih 25 godina”, dodano je.

Fondacija Istina, pravda i pomirenje iz Tuzle navodi da je prijavu podnijela zbog toga što su Povelje dodjeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku koji su osuđeni u Haškom tribunalu.

“Podsjećamo da Radovan Karadžić još uvijek nije pravosnažno osuđen. Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik su odslužili kaznu, a ono što je posebno želimo da naglasimo to je da niko od njih nije osuđen za ulogu koju su imali u osnivanju Narodne skupštine za šta su im dodijeljene Povelje”, navedeno je u saopštenju.

Kako stoji u rekaciji NSRS, ono za šta su dodjeljene Povelje dogodilo se mnogo prije izbijanja ratnih sukoba u BiH, a to je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, 24. oktobra 1991. godine.

“Odbor za obilježavanje 25 godina Narodne skupštine dodjeljivanjem Povelja nije imao namjeru bilo koga da uvrijedi. I ovom prilikom osuđujemo sve počinioce ratnih zločina, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.Osuđujemo i tražimo da se procesuiraju i odgovorni za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Tuzli 15. maja 1991. godine”, saopšteno je iz NSRS te zaključeno:

“Naglašavamo da svi u ovoj zemlji moraju jednako da odgovaraju za počinjeni ratni zločin. Zato od Fondacija Istina, pravda, pomirenje očekujemo da ispune program naveden u svom nazivu i zbog istine, pravde i pomirenja uskoro podnesu krivične prijave protiv odgovornih za zločin počinjen u gradu u kojem je i njihovo sjedište – u Tuzli nad vojnicima JNA na Brčanskoj malti u trenutku kada su se povlačili iz grada”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.