U Novom Sadu uhapšen Mladen Ždrale

Vijesti 30. nov 201615:05 > 15:10
Snapshot

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Novom Sadu, u postupku ekstradicije radi izdržavanja kazne zatvora zbog krivičnog djela ubistvo, 29. novembra je okrivljenom Mladenu Ždrali iz Istočnog Sarajeva odredio ekstradicioni pritvor počevši od 29. novembra.

Ždrale je tada i lišen slobode, potvrdila je Feni portparolka Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Ekstradicioni pritvor po ovom rješenju može trajati najduže do dva mjeseca.

“Prije određivanja pritvora, okrivljen je saslušan u prisustvu branilaca koje je angažirao, a o eventualnoj saglasnosti za izručenje po pojednostavljenom postupku će naknadno izvijestiti sud”, kazala je Karapandžić.

Potjernica za okrivljenim radi izručenja zbog izdržavanja predmetne kazne zatvora raspisana je 25. novembra 2016. godine.

Karapandžić je kazala da je “o pritvaranju obaviještena država Bosna i Hercegovina koja je pozvana da u roku od 18 dana od dana pritvaranja dostavi molbu za izručenje s odgovarajućom dokumentacijom, a koji rok se može produžiti po zahtjevu države moliteljice najduže do 40 dana od dana pritvaranja”.

“U postupku ekstradicije pritvor može da traje najduže godinu dana, a sud je dužan da svaka dva mjeseca ispita da li postoje razlozi za produženje ili ukidanje pritvora”, rekla je Karapandžić.

Izvršenje mjere pritvora se provodi u pritvorskom odjeljenju Okružnog zatvora u Novom Sadu, shodno Zakonu o izvršenju krivičnih sankcija Republike Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.