Nakon sjednice Skupštine u Srebrenici ostale samo nejasnoće

Vijesti 01. dec 201617:45 > 19:32
N1

Konstituirajuća sjednica Skupštine Opštine Srebrenica, nije bila uspješna. Nakon što su potvrđeni novi odbornici, i nakon što su položili zakletve, osam odbornika je napustilo zasjedanje. Nije izabrano novo rukovodstvo Skupštine, niti je jasno ko čini skupštinsku većinu.

Predsjednik općinskog odbora SDA Srebrenica Hamdija Fejzić zatražio je prekid sjednice iz razloga što nisu riješena pitanja koja se tiču formiranje većine. Osvrnuo se na sporazum koji je potpisao bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković s predsjednicima stranaka iz Federacije, a koji su pozvali svoje odbornike, članove u Srebrenici da ne stupaju u pregovore o većini zbog toga što smatraju da je izbor načelnika Srebrenice bio neregularan.

Osim toga postoje i neslaganja unutar srebreničke SDA. S tim u vezi sinoć su članovi Općinskog odbora sda imali četverosatni sastanak s predstavnikom radne grupe sda za Srebrenicu, Safetom Softićem.

Naime, općinski odbor na čelu s Hamdijom Fejzićem je nedavno suspendovao dva člana. Aliju Tabakovića i Sadika Ahmetovića. Ta odliuka je sinoć na sastanku poništena. a upravo se govori da bi na mjesto predsjedavajućeg skupštine mogao sjesti ili Fejzić ili Tabaković. Fejzić je bio nosilac liste SDA za Srebrenicu ali je Tabaković na izborima dobio više glasova.

“Ima nekih unutrašnjih problema koje mi treba da riješimo”, kaže Fejzić.
A koji su to? “Ne bih da nabrajam”.
Zašto? “Zbog tebe, eto…”, odgovorio je Fejzić reporterki N1. 

Da li Tabaković želi da bude predsjedavajući skupštine?

“Ukoliko SDA prepozna i smatra da je bitno da ja budem kandidat onda ću ja o tome razmisliti i donijeti odluku”, kazao je Alija Tabaković.

Ovakvo ponašanje skupštinskih kolega osudili su predstavnici SNSD, SDS, i još nekih stranaka koje su dio skupštine. Smatraju da blokada na prvoj sjednici nije dobar znak budućeg rada.

“Ja sam iznenađen. Ja sam tek jutros dobio obavještenje da postoji skupštinska većina. To su potpisale političke partije. Moja obaveza u skladu sa zakonom je da obavijestim skupštinu o tome. Nisam znao da će do ovoga doći. Smatram da ovo nije dobro za građane opštine Srebrenica i da je ovo jedna vrsta opstrukcije kojom se želi da ponovo destabilizuje Srebrenica”, ocijenio je Miloš Milovanović iz SNSD-a.

Prisutnima se na samom početku sjednice obratio i novi načelnik Mladen Grujičić, koji je pozvao na rad i razumijevanje.

“Ja ću posjetiti Memorijalni centar Potočari kao što sam to i rekao kada se stvore uslovi za to. Ne želim da izazovem ničiji revolt, nikoga da isprovociram. Nadam se da će biti trenutak kada ću ja biti dobrodošao na to mjesto, da se poklonim svim žrtvama. Isto tako očekujem i od bošnjačkih predstavnika da dođu na stratišta srpskog naroda”.

Inače, nastavak sjednice bi mogao biti u utorak, mada su mnogi skeptični da će i tada biti dogovorena većina i izabrano rukovodstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.