Fikret Abdić ponovo "podijelio" Veliku Kladušu

Vijesti 01. dec 201618:38 > 21:55
N1

U krajnjem, ali ipak zakonskom roku održana je konstitutivna sjednica i u Skupštini opštine Velika Kladuša.

Pola odbornika napustilo je sjednicu, a druga polovina – Laburisti Fikreta Abdića i dva odbornika Demokratske fronte izglasali su predsjedavajućeg.

Nakon sjednice Laburisti zadovoljni, a DF-ovci izbačeni iz stranke.

Za jedne Babo. Za druge ratni zločinac. Prvi sanjaju da će opet iz ničega stvoriti stari Agrokomerc čiji su proizvodi bili na tržištu čitave bivše Jugoslavije. Drugi pamte ratna vremena, podjelu i oružane sukobe istog naroda.

U opštini sa oko 45 000 stanovnika, koji uglavnom žive od dijaspore, Abdić i Laburistička stranka BiH osvojili su najviše glasova na proteklim izborima u ovoj lokalnoj zajednici. Za Fikreta Abdića glasalo je 9.000 ljudi, a Laburistička osvojila je 13 odborničkih mandata u Skupštini opštine. Na ulici su ljudi podijeljeni. Jedni očekuju da opet od Kladuše napravi čudo, drugi da će je odvesti u izolaciju.

Da se na saradnju sa Abdićevim Laburistima ne gleda blagonaklono pokazalo se i danas na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamenta. Odbornici SDP i A-SDA napustili su sjednicu, a nakon što je izabran predsjedavajući opštinskog vijeća iz sale su izašli i odbornici SDA.

“Podržalo me je 15 vjećnika, 13 vjećnika iz Laburističke stranke i dva iz DF-a. Dok kad je bio izbor za zamjenika predsjedavajućeg – ovi koji su ostali kada su mene vidjeli, vijećnici iz SDA su napustili a prije su ovi ostali”, kazao je Fikret Bašić, predsjedavajući Skupštine opštine Velika Kladuša.

Envera Pehlića i Refiku Purić, odbornike iz DF koji su podržali Bašića, predsjedništvo DF-a isključilo je iz stranke. Razlog je koaliranje sa Fikretom Abdićem. Iz Laburističe stranke poručuju da nema nikakve koalicije i da je svako glasao po svom nahođenju.

“Ne znam po čemu ste zaključili da činimo većinu. Glasaje je bio tajno sad možemo samo nagađati ko je bio za ko je bio protiv”, kazala je Elvira Abdić-Jelanović, predsjednica Laburističke stranke BiH.

Netransparentan rad lokalne vlasti, baš poput ovog tajnog glasanja ili održavanje nenajavljene sjednice, novinari tvrde nije ništa novo.

“Jer je vodeća Laburistička stranka instalirala svoje novinare i svoje dvije kamere, koje snimaju ono što njih zanima, a mi novinari smo ograničeni u svom radu. Ponavlja se ista priča i kada je bio najmlađi i evo sada kada je na vlasti najstariji načelnik u Velikoj Kladuši”, izjavio je Esad Šabanagić, novinar iz Kladuše.

Najstariji načelnik nije istupao u medijima tokom izborne kampanje, niti nakon preduzimanja džnosti. Pred kamerama je samo kratko rekao da će u javnosti progovoriti nakon objavljivanja svoje knjige, a to je i danas potvrdila njegova kćerka.

“To će se dogoditi uskoro i nakon što se pročita njegova knjiga. Jer možda da je to i ranije bilo danas ne bismo imali ovakve stvari u opštinskom vijeću. Vjerovatno bi se ponašale drugačije neke političke partije”, ocijenila je Elvira Abdić-Jelenović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.