Iz FCUZ-a objasnili proces uništenja avio-bombe

Vijesti 02. dec 201608:11 > 08:15
N1

Danas je u 5:30 sati izvršeno izmještanje avio-bombe koja je pronađena u Bihaću čime je završen prvi dio operacije, kazao je za N1 šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u Federalnoj upravi civilne zaštite, Sead Vrana.

Nakon prve faze operacije uklanjanja i transporta avio-bombe slijedi 2. faza – spuštanja bombe u jamu i njeno uništenje. Prvi dio operacije trajao je blizu sat vremena, kazao je Vrana.

“Općinska služba Civilne zaštite izvršila je obavještavanje stanovništva i njihovo privremeno evakuisanje u nekom krugu do 500 metara od mjesta gdje se bomba nalazila. Bomba je uz pratnju pripadnika MUP-a Bihać transportovana na lokaciju Grabež”, istakao je šef Odsjeka za uništavanje eksplozivnih sredstava u FUCZ.

Dodao je da bi potpuno uništenje bombe trebalo biti završeno do 9 sati.

“Bomba će biti uništena metodom za neutralizaciju gdje ćemo usmjerenim eksplozivnim punjenjem razbiti košuljicu i izvršiti deflagraciju, odnosno brzo sagorijevanje ekploziva bez eksplozije i bez detonacije”, objasnio je Vrana.

Inače, prije dva dana u naselju Privilica u predgrađu Bihaća pronađena je avio-bomba MK 82 teška 250 kilograma koja sadrži 90 kg eksploziva tritonala. Ovaj tip bombe bio je u naoružanju ratnog vazduhoplovstva JNA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.