Majke djece s invaliditetom osnovale grupu "Posebna mama"

Vijesti 03. dec 201609:08 > 09:13
morgueFile

Prije tri mjeseca osnovana je neformalna grupa nazvana "Posebna mama" radi okupljanja majki koje imaju djecu s invaliditetom da bi to bila njihova platforma za razmjenu važnih informacija. Stotine majki iz Bosne i Hercegovine priključile su se toj grupi, zbog čega se rodila i ideja o osnivanju fondacije ili udruženja.

Osnivačica grupe Anela Kadić kazala je Feni da se ideja o formiranju te grupe rodila iz čiste potrebe da bi se tim majkama osigurala pomoć, a naročito psihološka pomoć s obzirom na specifičnost njihovog roditeljstva.

“U ovih nekoliko mjeseci uvezale smo se toliko da smo jedna drugoj pomogle u nabavci lijekova, ali i različitih drugih donacija, a i stalno pozivamo na primjenu Konvencije Ujedinjenih nacija za osobe s invaliditetom”, pojasnila je Kadić.

Od institucija traže jednaka prava za svoju djecu u oblasti obrazovanja, a posebno pravo na zdravstvo, odnosno da na esencijalnu listu budu stavljeni lijekovi koji su potrebni njihovoj djeci, ali i da budu osigurana veća sredstva za kolica za invalidne osobe.

“Konačno je potrebno prilagoditi pristup institucijama za osobe s invaliditetom da bi oni mogli imati pristupačnost svim kulturnim i društvenim dešavanjima u BiH”, naglasila je Kadić.

Osnivanjem fondacije, kaže Kadić, bio bi osiguran priliv sredstava da bi se pomoglo mamama koje trenutno imaju finansijskih poteškoća da kupe lijekove za svoju djecu, što je u planu da se uskoro realizira.

Predstavnice ove grupe susrele su se u petak i s dopredsjedavajućom Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Vesnom Švancer, a danas će se pridružiti uličnoj akciji u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena s invaliditetom.

Da bi ukazale na njihovu potrebu za podrškom države pripremile su i majice s natpisom “Posebna mama”, a članice ove grupe nosit će te majice i u drugim gradovima BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.