Zvanične institucije BiH demantuju predsjednicu Hrvatske

Vijesti 07. dec 201610:27 > 11:21
N1

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ponovo je svojom izjavom koju su demantovali predstavnici zvaničnih institucija Bosne i Hercegovine uspjela podići tenzije u odnosima dvije zemlje.

“Islam koji smo poznavali u BiH se mijenja, postaje radikaliziraniji, posebno u seoskim područjima, mijenja se način života, čak i izgled ljudi u smislu načina oblačenja i ponašanja i mnogo rigidnije interpretacije vrijednosti islama”, kazala je Grabar-Kitarović krajem novembra nakon sigurnosnog foruma NATO-a održanog u kanadskom gradu Halifaxu u intervjuu za Defense News u kojem je naglasila da je Bosna i Hercegovina nestabilna zemlja i da zemlja nije “u potpunosti politički emancipirana”.

Pet dana kasnije, ohrabreni navedenom izjavom predsjednice Hrvatske, novinari Večernjeg lista odlučili su se pozabaviti ovom temom te su citirali dijelove navodnog izvještaja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o tome kako je “BiH zemlja u kojoj radikalni islam vehabijsko-selefijske ideologije, kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su “Islamska država” i Al Kaida rapidno raste”.

Pozivajući se na izvještaj Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, list navodi da je “religijski ekstremizam vehabističko-selefističke provenijencije u BiH institucionalno prisutan, unutar i izvan islamske zajednice koja i dalje njeguje finansijske odnose s Arapima i ćuti na sve vehabističko-selefističke aktivnosti”.

Na pisanje Večernjeg lista jučer je ekspresno odgovorio državni ministar sigurnosti nazvavši izvještaj novina izmišljenim te dodao da “ne bi bilo korektno da mi plasiramo slične stvari pred ljetnu turističku sezonu u Hrvatskoj”. Ko i s kavim ciljem plasira ovakve informacije iz druge države, vrijeme će pokazati. 

Nepromišljenje i tendenciozne izjave hrvatske predsjednice dolaze u vrijeme kada bh. pravosudne institucije itekako vode veliku borbu protiv osoba koje se povezuju sa tzv. Islamskom državom, a koje su namjeravale ili bile na ratištima u svijetu.

Fikret Hadžić, Almir Džinić, Safet Brkić, Emin Hodžić, Enes Mešić, Adem Karamujo, Mirza Kapić, Jasmin Jašarević, Salko Imamović, Ibro Delić, Samir Hadžalić samo u neki od osuđenika koje Sud BiH proglasio krivima kada je u pitanju boravak na stranim ratištima ili organiziranje i pripadnost terorističkim grupama. Izrečeno je preko 150 godina zatvora.

U svojoj reakciji na Mektićeve izjave, Grabar-Kitarović otišla je i korak dalje kazavši da se već nekoliko hiljada pripadnika iz tzv. Islamske države vratilo u BiH.

Prema posljednjim podacima, u ovoj godini se sa stranih ratišta u BiH vratilo pedesetak muškaraca koliko ih je i poginulo, a u Siriji i Iraku je oko 130 bh. državljana od  kojih je većina zainteresovana da se vrati u BiH i da budu sporazumno osuđeni zbog odlaska na strana ratišta. Tako da o “hiljadama povratnika” nema govora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.