Budućnost Roditeljske kuće u Sarajevu je (ne)upitna

Vijesti 08. dec 201614:08 > 09. dec 2016 11:02
Fena

Uprava udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" je prije nekoliko dana na konferenciji za medije prezentovala rezultate prvih 200 dana rada Roditeljske kuće u Sarajevu.

Iako je u mnogim medijima objavljeno da je “roditeljska kuća pred gašenjem”, direktor Roditeljske kuće Fikret Kubat je za N1 objasnio o čemu se radi u cijelom slučaju.

Mi smo prezentirali 200 dana rada. Iznijeli smo problem da nemamo sistemsko rješenje kuće i da pozivamo sve ljude dobre volje da nam pomognu. Mediji su bombastično objavili da se to gasi, ali mi nećemo dozvoliti da se to ugasi. Vjerovatno nećemo ni narednih šest mjeseci ukoliko izvršimo pritisak i obezbjedimo sredstva“, kazao je Kubat.

Kazao je da na godišnjem nivou, jedini izvor prihoda od nadležnih imaju od Vlade KS.

Na godišnjem nivou od Vlade KS imamo 10.000 KM, ostalo skupimo apliciranjem na projekte. To nije nešto čime bi mogli finansirati redovno održavanje Roditeljske kuće“.

Kazao je da je premijer Konaković također obećao povećanje iznosa na godišnjem nivou.

Anadolija

Mi smo bili u Vladi KS, premijer je obećao da će iznos od 10.000 povećati. Općina Centar se također rekla uključiti. Što se tiče Vlade FBiH prebacuju se loptice ko je nadležan za nas. Djeca kod nas na liječenje dolaze iz cijele BiH. Vlada KS je nadležna koliko i ZDK i TZ kanton, ali Vlada FBiH bi morala naći neko rješenje. Lako je reći: Obratite se” ističe Kubat i dodaje:

Ni mi ne znamo iz kojeg fonda i ministarstva trebamo tražiti sredstva. Prošle sedmice smo imali sastanak i prva stvar koja su nam rekli: Vi ne pripadate ministarstvu i mi vam ne možemo pomoći“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.