Šta da očekujete ukoliko vas zaustave specijalci MUP-a KS?

Vijesti 10. dec 201618:01 > 18:56
N1

Sigurnosna situacija u glavnom bh. gradu uvijek aktulno pitanje. Nakon niza nesretnih događaja u posljednje vrijeme, MUP KS pojačao je prisustvo policije na ulicama, ali i druge mjere na unapređenju sigurnosti građana. Naša ekipa noć je provela sa Jedinicom za specijalističku podršku i takozvanim presretačima.

Poduzete mjere čini se imaju efekta – noć je protekla prilično mirno. Evo šta smo zabilježili.

“Na području KS Jedinica za podršku ima nekoliko timova i po procjeni komandira, po njegovim statističkim podacima koje dobije od lokalnih policijskih stanica, na mjesta gdje nije pokriveno, šalju nas”, otkrio je komandir jedinice.

Njih pet sinoć je pokrivalo Općinu Ilidža. Prva u nizu obaveza, provjeriti manje osvijetljene ulice, mjesta gdje bi mogla boraviti sumnjiva lica. Aleja Lipa na Ilidži. Tu je nastradao Dženan Memić. Od nedavno pripadnici Jedinice za specijalnu podršku, više puta tokom noći obilaze ovu, ali i veći broj sarajevskih ulica. Ukoliko vas iz nekog razloga zaustave tokom noći očekujte sljedeće:

 – Opkolit će vam automobil.
 – Osvijetliti svaki dio.
 – Rutinski zatražiti dokumente.
 – A zatim slijedi detaljan pretres kompletnog vozila.

Ovoga puta, sve je uredno, ali ne bude uvijek.

N1

“Jučer smo, recimo, zaustavili čovjeka koji je imao 31.617 KM kazne. Čovjek koji vozio auto neregistrovano. Njega smo zaustavili, isključili, oduzeli motorno vozilo i deponovali ga u bazi na Butmiru”, kazao je Hamdija Milić, komandir Odjeljenja Jedinice za podršku MUP KS.

Da li je zbog sistema oduzimanja vozila usljed neplaćenih kazni ili zbog pojačanih policijskih snaga na terenu, ali u rutinskoj kontroli tokom nekoliko sati koliko smo proveli s Jedinicom za podršku, incidenata nije bilo. Građani su vozili i ponašali se onako kako pravila nalažu.

“Ima li nešto u vozilu što ne bi trebalo biti vatreno, hladno oružje, narkotička sredstva”, upitao je policajaca jednog vozača kojeg je zaustavio kako bi izvršio kontrolu automobila.

Ništa od toga nije bilo, bar kod onih koje je zasutavila specijalna jedinica u našem prisustvu. Prije nego smo ušli u auto presretača. Njihov zadatak je tajno patrolirati gradom cijelu noć od Ilidže do Baščaršije. U automobilu bez policijske oznake, policijski par je u potrazi za saobraćajnim prekršajima. Prekomjerena brzina, telefoniranje tokom vožnje, pojas… Ipak, kako i sami kažu u posljednje vrijeme ozbiljnih prekršaja je sve manje. Broj krivičnih djela počinjenih u proteklih devet mjeseci ove godine, manji je za 15 posto u odnosu na prethodnu. Tako tvrde u kantonalnom MUP-u.

“Ono što pravi nama problem, u našem radu, veliki je broj povratnika i visok procenat povratnika u ukupnom broju osoba koje su procesuirane. Naši policijski službenici su u prvih devet mjeseci 2016. prijavili 1.780 osoba za izvršenje raznih krivičnih djela, a od toga su 1.073 ili 60,3 posto povratnici. To su osobe koje su dva ili više puta učinile neko krivično djelo”, objasnio je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

Koliki je broj policijskih službenika prisutan na terenu u kasne noćne ili rane jutarnje sate, specijalaca, presretača, patrola, policajaca bez uniforme – to u MUP- u ne žele otkriti. Jasno je da ih je teško izbjeći. Sinoć smo se i uvjerili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.