Genjac: Bošnjacima pripada pozicija predsjednika Suda BiH

Vijesti 10. dec 201619:27 > 19:32
N1

Glavi odbor Stranke demokratske akcije održao je sjednicu u Sarajevu. Među temama koje su se našle na dnevnom redu sjednice našao se i jučer pristigli upitnik Evropske komisije, aktuelna politička situacija u zemlji, a govorilo se i o rezultatima lokalnih izbora, ali i pravosuđu u BiH.

Kako je javio reporter N1, briga o zaštiti ustavno-pravnog poretka i radu pravosuđa bile su glavne teme sjednice u Sarajevu.

Novinarima se obratio Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Genjac je kazao da SDA najoštrije osuđuje nasrtaje vlasti u RS-u na ustavno-pravni poredak u BiH čemu svjedoči održani referendum, te najava novih referenduma u ovom entitetu. SDA je odbacila bilo kakve mogućnosti novih referenduma u vezi Ustavnog suda BiH.

Na sjednici se govorilo o pozicijama, a Genjac je posebno komentarisao slučaj predsjednika Suda BiH.

“Pozicija predsjednika Suda BiH pripada Bošnajcima iz razloga da bi se osigurala zakonska odredba proporcionalnost konstuitivnih naroda. Svaki drugi pristup bio bi ponižavajući za bošnjački narod”, smatra predsjednik Glavnog odbora SDA.

Na dašnjoj sjednici govorilo se i u vezi raskola u ovoj stranci, a iz SDA su naglasili da se te stvari trebaju rješavati unutar stranke. Genjac je dodao da SDA u Srebrenici nije podijeljen.

SDA je pozdravila dobijanje Upitnika Evropske komisije.

Također, Glavi odbor je osudio izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ocjenivši da ovakve izjave ne doprinose dobrosusjedskim odnosima između BiH i Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.