Orašje: Na granici oduzeti skupocjeni mobiteli

Vijesti 11. dec 201611:49 > 11:57
UIO

Carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje na graničnom prijelazu Orašje privremeno su od jednog državljanina Repulike Makedonije oduzeli 15 komada novih mobilnih telefona IPhone 7, koji su se pokušali prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu. Ukupna tržišna vrijednosti oduzetih telefona iznosi 20.000 KM.

Prilikom redovne putničke kontrole na carinskom referatu na graničnom prijelazu Orašje, carinski službenici detaljno su pregledali putničko vozilo – kombi, te su kod državljana Republike Makedonije s inicijalima A. M. rođenog 1963. godine, pronašli 15 komada potpuno novih mobilnih telefona Iphone 7, koji nisu bili prijavljeni za uvozno carinjenje.

Konkretno radi se o 11 komada telefona IPhone 7 – 128 GB, 1 komad Iphone 7 – 32 GB i 3 komada Iphone 7 Plus – 32 GB. Svi telefoni su potpuno novi i nihova tržišna vrijednost se procjenjuje na 20.000 KM. S obzirom da ovaj carinski prekršaj ima obilježja krivičnog djela cijeli predmet je ustupljen ovlaštenim službenicvima UIO u Sektoru za provođenje propisa na dalje postupanje, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.