Djeca iz Ustikoline napravila autobus i krenula u Sarajevo

Vijesti 11. dec 201612:32 > 12:38
Zasvakodijete.ba

“Kad sam išla prema vrtiću, vidjela sam Mjesec! Imao je oči, i uši, i nos!”, priča mala Džejlana drugaricama i drugarima iz malog kutka u Ustikolini okupljenim oko odgajateljice Almire dok jedni drugima prepričavaju zanimljive događaje.

Upravo su završili sa doručkom, ‘zagrijali’ se uz ‘Prst i peta’ i ‘Ringe, ringe, raja’, a nakon što je Džejlana ispričala susret s Mjesecom dogovarali su se koju će im priču Almira taj dan čitati. Ena nam se pohvalila kako najviše voli crtati, Emelin kaže kako se u kutku najviše voli igrati, a Edin kaže kako voli da kuha i da bi volio biti kuhar kad poraste, piše Zasvakodijete.ba.

Kutak u Ustikolini, uz sličan u Vitkovićima, jedan je od dva mobilna kutka u okviru programa besplatnih igraonica koje već 12 godina realizira SOS vrtić iz Goražda. Drugi kutak je u Vitkovićima i kroz besplatne igraonice godišnje prođe oko 100 djece koja, s obzirom na to da im je najbliži vrtić u Goraždu, na taj način imaju priliku da se dva puta sedmično druže, igraju i uče sa vršnjacima i prije nego pođu u obavezni program pred polazak u školu.

“Našoj djeci i nama ova igraonica mnogo znači. Emin ima pet godina i već drugu godinu ovdje dolazi dva puta sedmično, bio je stidljiv i povučen, sada je dosta otvoreniji, igra se s djecom, puno toga je naučio, spreman je zapolazak na obavezno predškolsko i vjerujem da će mu biti lakše i poslije kada krene u školu”, kaže Sanela Bašić, jedna od mama.

Zasvakodijete.ba

Lejla Hazić-Šišman kaže da je također zadovoljna što njen Ajnur i druga djeca iz Ustikoline mogu dolaziti u igraonicu.

“Dolazimo tek prvu godinu, i dođemo kad god smo u mogućnosti. Trebalo mu je na početku malo vremena da se navikne, ali se brzo snašao i rado dolazi. Kad dođe kući uzme svesku, blok, piše,crta, i jedva čeka da dođe ponovo u školu”, kaže Lejla Hazić-Šišman.

Odgajateljica Almira Džabija kaže da joj je zadovoljstvo družiti se tri sata dnevno s mališanima u Ustikolini gdje je ponedjeljkom, srijedom i petkom, i Vitkovićima gdje je utorkom i četvrtkom.

“Djeca u Ustikolini i Vitkovićima rado dolaze na radionice, družimo se, igramo i učimo. Stalno imamoneke nove sadržaje i teme, septembar je bio posvećen jeseni, u oktobru smo učili o šumskim životinjama, medvjedu, zecu,vjeverici…, išli smo u Sarajevo na smotru malih građana i predstavili se sa dva igrokaza, obrađujemo bajke,pa nam idu zimske radosti…”, govori o nekim od aktivnostima Almira. Kaže da su roditelji takođerodlično prihvatili ideju i da nije primijetila čak ni na početku da je bilo nekog otpora kod njih.

“Područje Ustikoline je dosta široko, i djeca žive daleko jedni od drugih, tako da u tom predškolskom uzrastu kada ne mogu sami ići dalje od kuće imaju manje prilike da se druže i igraju zajedno, osim u porodicama gdje je više djece, tako da im je dolazak ovdje dobra prilika za zajedničko druženje i igru”, kaže Almira, i primjećuje da su se djeca rastrčala i da nose male stolice i redaju ih u red po dvije.

“Pravimo autobus, idemo za Sarajevo!”,objašnjavaju dok sjedaju u svoj zamišljeni autobus i kreću…

Priča sa besplatnim igraonicama počela je još 2004. godine kada je direktor SOS Dječijeg vrtića Goražde Alija Lapo došao na ideju da za djecu iz 12 kolektivnih centara, koliko ih je tada još bilo na području Bosansko-Podrinjskog kantona, i djecu iz marginaliziranih skupina, omogući besplatan kraći boravak u ovom vrtiću u dane vikenda.

“U prvoj godini bilo je uključeno 25 djece da bi taj broj stalno rastao. U razgovorima sa stručnim radnicima Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko – podrinjskog kantona Goražde došlo se do zajedničkog stava da se program besplatnih igraonica, kako nazivamo ovaj oblik kraćeg programa, treba uvesti na području cijelog Bosansko – Podrinjskog kantona Goražde . Dogovoreno je da se za ove potrebe koriste prostori u školskim objektima te je o svemu ovome potpisan Protokol o saradnji između ovog Ministarstva i SOS Dječijeg vrtića”, pojašnjavaju iz Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK izkojeg je stigla prijava na konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za Aliju Lapo i SOS Dječiji vrtić Goražde.

“Ministarstvo sa svoje strane osigurava posebno namijenjen i opremljen prostor, a SOS Dječiji vrtić i nominovani Lapo osiguravaju provedbu kraćeg programa svake godine za više od 100 mališana. Ova priča traje već dvanaest godina i omogućava da djeca iz ruralnih i marginaliziranih grupa, koja nisu uključena u dječije vrtiće osjete zadovoljstvo druženja, učenja i igre sa drugarima. O tome koliko je truda i zalaganja uložio Alija Lapo da bi ovaj program živio i da dalje živi nećemo govoriti već ćemo istaći da je ovaj program jedan od mogućih načina da se poveća broj djece uključene u rani rast i razvoj”, ističu iz Ministarstva.

Zasvakodijete.ba

Alija Lapo kaže da ga kako prije 12 godina,idanas vodi i motivira ista želja – da se što više djece uključi u predškolsko obrazovanje i da sva djeca dobiju jednaku priliku.

“Obuhvat predškolskim odgojem u BiH je 14 odsto,i mi se svi moramo truditi i dati sve od sebe da taj sramno nizak obuhvat popravimo. U Ustikolini i Vitkovićima imamo oko 100 djece godišnje, i uz centralni vrtić obuhvat u određenim momentima dosegne i 40 odsto. Nisu svi u cjelodnevnom programu, ali je pomak itekako bitan. Organiziramo i obavezni predškolski program u koji djeca sada dolaze spremnija, a sve skupa imavrlopozitivne učinke. Prema informacijama koje nam dolaze iz škola, djeca koja prolaze kroz ove programe dolaze mnogo spremnija, brže se prilagođavaju i prije počinju s učenjem, bolje prihvataju školsko gradivo. Ono što je u svemu posebno bitno jeste da je sve odlično prihvaćeno od zajednice koja nas prihvata kao partnere”, ističe Alija Lapo.

UNICEF BiH otvorio je u maju Konkurs “Naše priče za najbolje vrtiće” za pojedince, pojedinke i/ili grupe zaposlene u predškolskim ustanovama u Bosni i Hercegovini koji su dali istaknut doprinos inkluzivnosti i kvalitetu predškolskog odgoja i obrazovanja. U proteklom periodu na blogu ZaSvakoDijete.ba objavljivali smo priče o vrtićima koji su prijavljeni na konkurs, a istaknuti stručnjaci predškolskog odgoja i obrazovanja ocijenili su prispjele prijave. Ceremonija dodjele priznanja i nagrada u okviru projekta “Naše priče za najbolje vrtiće” će se održati 12. decembra u 11:30 u zgradi UN-a u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.