Vojni penzioneri u FBiH protestuju 15. decembra

Vijesti 12. dec 201613:22 > 13:23
N1

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u Federaciji BiH najavila je nove proteste njenih članova vojnih penzionera zbog, kako su kazali, ignorisanja njihovih zahtjeva.

Protesti će se održati u četvrtak, 15. decembra, s početkom u 11,55 sati, ispred zgrade Vlade FBiH, a jedini zahtjev federalnoj Vladi je da se utvrđeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremonom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenoodlobodilačkog rata odmah uputi u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko se njihovim zahtjevima ne udovolji, iz Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH tražiće od premijera FBiH Fadila Novalića da podnese ostavku. Istakli su da će mirni protesti trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Predsjednik Koordinacije Šaban Habibović podsjetio je da je u maju 2013. godine donesen Zakon o povoljnijem penzionisanju, koji je izmijenio zakon donesen 2011, kojim su “drastilčno umanjena prava svih penzionisanih branitelja od 20 do 70 posto”.

Vojni penzioneri žele da im budu vraćena ranija stečena prava, koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

Podsjetivši da je Vlada prijedlog ovog zakona utvrdila na 53. sjednici u maju 2016, iz Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH smatraju da Vlada FBiH odugovlači sa rješavanjem njihovog problema tako što iznova formira interresorne grupe, dok rezultata nema.

Kako su kazali, Vlada sada ponovo traži preispitivanje finansijskih efekata primjene ovih izmjena na budžet i Zavod PIO/MIO.

Vojni penzioneri traže da im se vrati visina penzija koje su stekli po uslovima koji su važili u vrijeme penzionisanja i ističu da su diskriminisani u odnosu na ostale penzionere.

“Korisnici penzija ne traže povećanje penzija već vraćanje u pravo o potvrđivanju prava na prijevremneo penzionisanje od 2000. do 2008. godine”, rekao je Habibović.

Penzionisani general Armije RBiH Vahid Karavelić rekao je da su borci koje oni predstavljaju “najčasniji dio društva Bosne i Hercegovine i da se s njima država i vlast poigrava te gura na marginu”.

“Krajnje je vrijeme došlo da se borci ujedine i da spriječe dalju devastaciju našeg ponosa, našeg dostojanstva, naše časti i na kraju krajeva, naših zasluga u odnosu na mnoge u državi koji obnašaju razne i mnogobrojne funkcije”, rekao je Karavelić i dodao da borci traže isključivo povratak svojih oduzetih prava.

Dopredsjednik Udruge umirovljenika Hrvatskog vijeća odbrane Zdenko Marković izjavio je da će oni zahtijevati od parlamentaraca da na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH postave pitanje njihovog zakona, da se predloži da taj zakon ide po hitnom postupku u proceduru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.