Kavazović: Unesite život Božijeg poslanika u svoje porodice

Vijesti 12. dec 201616:28 > 16:32
Anadolija

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu danas je održana Centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, povodom 12. rebiu-l-evvela, dana rođenja posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s.

Nakon podne namaza, program su izveli imami Mešihata islamske zajednice Sarajevo, hor Gazi Husrev-begove medrese i gosti iz Turske. Mevludu je prisustvovao i reis-l-ulema Husein-ef. Kavazovića, a vazi-nasihat je poslije mevluda kazivao Husein ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme.

“Braćo i sestre, unesite Poslanikov život u svoj ibadet. Bojite se Allaha, nemojte se bojati ljudi. Unesite Poslanikov život u svoju porodicu, budite blagi prema članovima svoje porodice. Unesite Poslanikov život među svoje drugove, ashabe. Razgovarajte s njima, družite se. Unesite Poslanikov život u svoj komšiluk, budite od koristi ljudima. Tako nas je učio poslanik Muhammed s.a.v.s.”, poručio je reis-l-ulema Husein-ef. Kavazović i uputio čestitku svim muslimanima u BiH povodom rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, uz poruku slijede život Poslanika onako kako je to od njih traženo.

Husein-ef. Smajić, zamjenik reisu-l-uleme, istakao je obilježavanje dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s. nešto što je vijekovima čuvalo muslimane širom svijeta na okupu.

“Naša stara ulema koja je i čitala i pisala i prozu i poeziju i prevodila s arapskog, turskog i perzijskog podjednako, kazala je da je za ove balkanske prostore najbolji način okupljanja bosanskohercegovačkih muslimana i muslimana ovog dijela Balkana da se prisjetimo Muhammeda s.a.v.s. njegovog života, njegovo poslanikovanja, njegove smrti i lijepih riječi prenošenjem putem hadisa”, rekao je Smajić.

Neposredno nakon klanjanja podne-namaza, prisutni su klanjali dženazu-namaz u odsustvu za žrtve terorističkog napada u Istanbulu u subotu.

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Kraljevine Saudijske Arabije u Sarajevu, a povodom dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda s.a.v.s., večeras će, poslije jacije-namaza, organizovati predavanje u džamiji Kralj Fahd.

Prigodno predavanje će održati Ahmed-ef. Purdić, sekretar Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija