Izvinjenje iz Vodovoda – najavljene nove redukcije

Vijesti 12. dec 201618:40 > 19:15
Pixabay.com

U Sarajevu problem sa vodom. Dok se na rekonstrukciji mahom dotrajale i šuplje vodovodne mreže aktivnije krenulo tokom godine, građani u gotovo svim dijelovima grada konstantno su i dalje suočeni sa redukcijama, pogotovo u noćnim satima. Jučerašnja višesatna obustava isporuke vode kod većine Sarajlija izazvala je revolt.

Iz Vodovoda se izvinjavaju građanima i najavljuju nove redukcije.

Glavni grad BiH. Gotovo cjelodnevna redukcija vode. Baletna predstava na ledu St. Petersburg državnog baleta, koja je trebala biti izvedena večeras, otkazana je. Biće izvedena 20. decembra. Razlog – nije bilo vode za formiraje leda.

“Slažem se da su redukcije vode u gradu, koji je bogat vodom, loša stvar i da ako se neki događaj pomjeri zbog toga to uopšte ne šalje dobru sliku o gradu”, objasnio je Edin Muftić, organizator baletne predstave.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacije” kažu da ih organizator prethodno nije kontaktirao, jer da jeste, bruka bi bila spriječena. Do obustave isporuke vode došlo je zbog ispitivanja elektro-energetskih postrojenja na izvorištu Bačevo. Tokom ispitivanja, došlo je do gašenja svih bunara i pumpnih stanica.

Glavno sarajevsko izvorište Bačevo sa 29 ovakvih pumpnih stanica vodom snabdijeva čak 90 posto domaćinstava u Kantonu Sarajevu.

Trafo stanice koje strujom opskrbljuju sve bunare s vodom stare su više od pola vijeka. Kako bi tako star sistem radio, neophodna je provjera bar jednom godišnje. Iz preduzeća se izvinjavaju zbog probijanja zacrtanog roka, a na pitanje – zašto nedjelja, kažu to je jedini dan kad znatno manje proizvodnih postrojenja radi u gradu.

“Izvinjavamo se našim potrošačima zbog ove neugodnosti koju smo prouzročili, a da kažem, nije bilo do nas, jer su veoma stari pumpni agregati, veoma stara elektro-energetska postrojenja, sam objekat na kojem se sad nalazimo – izvorište Bačevo, građen je ‘62. godine i svi pumpni agregati su u prosjeku stari 50 godina”, istakao je Kenan Đipa, izvršni direktor “Vodovoda i kanalizacija” Sarajevo.

Građani su odavno ogorčeni. Pitali smo u čemu vide najveći problem i najvećeg krivca.

ANKETA:

– Mi u Titovo vrijeme nismo kukali, a sad kukamo jer u svim parkovima priključeni su tajkuni sa velikim    zgradama i izvorima. Oni imaju priliku da uzimaju vodu a mi od toga ništa nemamo.
– Pa mora se nešto reducirati i popraviti, mora nešto biti učinjeno pa će biti bolje, malo strpljenja i sve će biti uredu.
– Ima puno vode koja otiče i na koju oni ne obraćaju pažnju, ja stalno ukazujem da tako voda huči. Mislim da tu ima gubitaka, a ne valjaju nam ni vodovodne cijevi, trebali bi su ih do sad zamijeniti, jer vodu redovno plaćamo i plaćali smo i za one periode kad vodu nismo koristili, mislim da je do vodovoda.

A rekonstrukcija će, najavili su nadležni, i dalje biti, kao i redukcija. Već u narednim danima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.