Pojačane mjere sigurnosti uoči sjednice Parlamenta FBiH

Vijesti 13. dec 201610:32 > 10:35
N1

Za danas i sutra sazvane su dvije redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Ispred zgrade ove institucije zatekli smo pojačane mjere sigurnosti i veliki broj policijskih službenika.

Naime, za danas su zakazani protesti Sindikata Solidarnosti ispred zgrade Federalnog parlamenta, a očekuje se dolazak nekoliko stotina osoba. Naime, kako je saopćeno, radnici više propalih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona okupit će se danas na mirnim protestima pred zgradom Parlamenta FBiH u Sarajevu.

“Razlog protesta je što će se na redovnoj sjednici Parlamenta FBiH zakazanoj za 13.12.2016. u 10.00 sati, raspravljati i o nacrtu Zakona o Stečaju, koji je u odnosu na raniji, pretrpio samo neke male ‘kozmetičke’ izmjene kada su u pitanju radnici. U ovaj nacrt nije ugrađen niti jedan naš prijedlog koji smo preko zastupnika uputili Federalnoj Vladi. Sindikatu Solidarnosti će se u Sarajevu pridružiti i radnici Krivaje iz Zavidovića, Pokret Građana Gračanica, radnici Fortune, članovi pokreta NGG – Srebrenik je naš iz Srebrenika, pripadnici raznoraznih građanskih pokreta iz Sarajeva sa kojima sarađujemo već duži vremenski period te određeni broj pripadnika boračke populacije. Na protestima će biti oko 250 radnika”, navodi se u saopćenju.

U najavljenom dnevnom redu prvog zasjedanja su dva akta predložena po skraćenom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o doprinosima te Prijedlog zakona o dopuni Zakona o visini stope zatezne kamate.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

U redovnoj proceduri su zakoni o penzijskom i invalidskom osiguranju te o dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao i nacrti zakona o stečaju te izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Prijedlog odluke o utvrđivanju Programa statističkih istraživanja od interesa za FBiH za period 2017. – 2020. godine i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na obračun sredstava u zdravstvu u FBiH za 2015. godinu također su u najavljenom dnevnom redu.

Za narednu sjednicu, koja će biti održana sutra, dnevnim redom je predviđeno razmatranje zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH, Prijedloga Zakona o osiguranju, Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lizingu, kao i Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicijskim fondovima i Nacrta zakona o sigurnosti i zaštiti na radu.

Predložene su i odluka o prihvatanju zaduženja po Sporazumu o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za realizaciju Projekta modernizacija cesta u Federaciji BiH, kao i odluka o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta sanacije nakon poplava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.