"Reformska agenda je istjerati 70 posto administracije"

Vijesti 13. dec 201619:03 > 19:26
N1

Cijeli dan ispred zgrade Parlamenta FBiH obespravljeni radnici Tuzle, Zavidovića, Gračanice, Srebrenika i Sarajeva prosvjedovali zbog odrednica Nacrta zakona o stečaju koji je bio na dnevnom redu današnje sjednice Zastupničkog doma.

Spornim smatraju što novi zakon, kako kažu, predviđa isplatu do 12 plaća, bez obzira što veliki broj radnika ima na desetke zarađenih plaća koje im nisu isplaćene.

Radnicima tokom ove tačke dnevnog reda nije omogućeno da prisustvuju sjednici, stoga su se razišli prije nego je Nacrt ovog zakona ipak je dobio potporu većine.

Nacrt zakona o stečaju uređuje predstečajni i stečajni postupak, pravne posljedice njihovog otvaranja i provođenja, rečeno je u parlamentu.

Međutim, novi zakon, kao i prethodni, diskriminiše radnike, poručuju radnici koji su ispred parlamenta protestovali protiv njegovog usvajanja.

Kako kažu, Narct ovog zakona dovodi do neznatnih, kozmetičkih izmjena, a kao i prethodni zakon ne stavlja prava radnika u prvi plan.

Vladu Federacije BiH i parlamentarce obespravljeni radnici optužuju da su pod diktatom međunarodne zajednice ignorisali njihove prijedloge. Kažu, i ovaj zakon se provlaći pod izgovorom reformske agende.

Sakib Kopić, predstavnik Sindikata solidarnosti: “Kakva je to reformska agenda preko običnih građana, preko radnika, sirotinje, bijede. Hajmo reformsku agendu da napravimo da istjeramo 70% administracije, to je za mene agenda, 70% lezihlebovića i parazita ima u državnim institucijama i javnim preduzećima”.

Zamjerili su i Savezu samostalnih sindikata što ih ne podržavaju. I oni su ih, kažu, izdali, a svoje djelovanje usmjerili na lični interes. Inače, danas su se Sindikatu Solidarnosti pridružiti i radnici iz Zavidovića, Gračanice, radnici Fortune, Srebrenika i Sarajeva, uglavnom radnici firmi u stečaju.

Zlata Omičević, radnica iz Gračanice: “Mi ne tražimo puno, samo svoje tražimo, jer njihovom greškom i propustima u radu nisu nam uplaćivani doprinosi, 15-16 godina nisam imala zdravstvenog osiguranja, pustili su njima da uzmu firmu, da prodaju sve do kraja a mi smo ostali na ulici”.

Radnicima u toku ove tačke dnevnog reda nije omogućeno prisustvo na sjednici, a Nacrt Zakona je dobio podršku većine. No, i prije same parlamentarne procedure radnici su se razišli, te poručili da će razmotriti tužbe protiv Federacije pred domaćim i međunarodnih sudova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.