Zakon o PIO: Izračunajte visinu zaslužene penzije

Vijesti 13. dec 201619:06 > 19:45
N1

Zastupnički dom Federalnog parlementa usvojio je Zakon o PIO-u. Najvažnija izmjena odnosi se na bodovnu formulu za izračun penzija. Ako zakon prođe Dom naroda mogao bi se u primjeni naći početkom sljedeće godine.

Novina je uvođenje bodovne formule uz koju se visina penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom

1 bod ako je plaća bila ista kao i prosječna plaća,

2 boda ako je bila dvostruko veća od prosječne, 

0,5 ako je bila pola prosječne.

N1

U trenutku odlaska u penziju, osiguraniku se iznos penzije utvrđuje tako što se ukupan broj bodova ostvarenih u radnom vijeku množi s s opštim bodom 13,6. Opći bod se usklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH za prethodnu godinu, a penzije se usklađuju prema procentu porasta/indeksu potrošačkih cijena)

Na ovaj način osoba sa prosječnom platom od 830 KM ostvarila bi sa 40 godina staža penziju od 526 KM. Još jedna novina Zakona je mogućnosti ostvarenja prava sa 65 godina života i 15 godina staža osiguranja, a proširen je obuhvat što se tiče osnova za penzije . Sve naknade koje vi dobijete ppo različitim osnovama-nadzorni odborima, radu u komisijama i slično. Ako su za iste plaćene doprinosi to će biti sabrano u vašu osnovicu”, kazao je Vesko Drljača federalni ministar rada i socijlne politike, obrazlažući izmjene zakona.

Samo ove godine Vlada FBiH zadužila se za 220 miliona KM kako bi osigurala redovovnost isplate penzija. Prelaskom na trezorsko pooslovanje, što je takođe novina ovog Zakkona, kako navode u Vladi osigurava se fiskalna stabilnost iako će za prilagodbu zakona biti potrebno preko 20 godina.

Iako je podneseno preko 90 amandmana, Vlada FBiH je prihvatila tek tri. Za većinu je upozoreno kako na vrijeme nisu upućni na razmatranje Sa 53 glasa ZA i 17 protiv Predstavnički usvojio je prijedlog koji je opozicija jedinstveno odbacila

Opozicija je drugačijeg mišljenja. “Niti zakon može jamčiti stabilnost niti doprinosi finsnasijskoj održivosti PIO-a”, upozorio je Elvir Karajlić iz SDP-a:

Što će biti sa 400.000 starih penzionera?.Neshvatljivo je da se donosi zakon koji se ne tiće ovih ljudi. Jedan dio ovog zakona se trebao odnositi na postojće penzionere da se napravai preračun postojećih penzija i da se ispravi dugogodišnja nepravda i tek onda da se govori o budućim penzionerima”.

Dženan Đonlagić zastupnik DF-a istakao je kako navedeni Zakon ne omogućuje radnicima koji nemaju uplaćene dopsrinose za PIO iz ranijih perioda, da sami uplate sredstva i ostvare penziju.

Takođe uvode se kantoni vezano za beneficirane penzije, razvlašćuje Federacija Ono što takođe novi zakon ne predviđa su zajamčene ili zagarantirane penzije”, upozorava Džonlagić.

Ismet Osmanović zastupnik SDA s druge strane dodaje:

Moramo prekiniti praksu u kojoj se različitim beneficijama, povlasticama i zakonskim projektima uvode ljudi u penziona prava, a da ih nije pratilo sukcesivna i kontinuirano-dugogodišnja uplata doprinosa. To je uz ostalo razlog zbog čega je fond PIO u krizi. Kada ovaj zakon stupi na snagu ovo će biti otklonjeno. Biće potrebno vrijeme da on zaživi. Svake godine ako se bude radilo po pet posto mogao bi biti u punoj implementtaciji”, kazao je Osmanović.

Prelazak na trezor trajaće i do dvije godine od stupanja zakona na snagu, prilagodba zakona dvadesetak godina. Kod invalidskih penzija nije bilo većih izmjena, ali će biti striktnije procedure i metodologije ocjene preostale radne sposobnosti, a pooštreni su i uslovi za sticanje prava na porodičnu penziju.

Poseban izuzetak je napravljen u slučaju udovica poginulih boraca pripadnika Armije BiH, HVO-a i MUP-a, jer je predviđeno da udovica šehida, odnosno poginulog branioca, ima pravo na porodičnu penziju kada navrši 50 godina.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.