Čak 57 djece iz BiH boravi na sirijskom ratištu

Vijesti 14. dec 201611:15 > 11:16
N1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, u svom izlaganju u Parlamentu BiH, govorio je o bh. državljanima na iračko-sirijskom ratištu.

Mektić je kazao da je do sada na iračko-sirijskom ratištu boravilo ili još uvijek boravi 226 punoljetnih državljana BiH.

“Trenutno se na sirijskom ratištu nalazi 115 bh. državljana. To su obavještajni podaci kojima raspolažemo, za svakog pojedinca imamo ime i prezime. Od 115 osoba koje se nalaze na sirijsko-iračkom ratištu 65 je muških i 56 ženskih osoba, državljana BiH”, kazao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je kazao Mektić, na ovom dijelu ratišta je poginulo 65 državljana naše zemlje, a u BiH se sa ratišta vratilo 46 državljana BiH.

“U ovaj broj nisu uračunata djeca jer je jedan broj ovih osoba otišao s porodicom. Ukupno se prema našim obavještajnim podacima nalazi 57 maloljetne djece, bh. državljana”, kazao je Mektić.

Od ukupno 46 povratnika sa ratišta, 20 je procesuirano u smislu da su donesene sudske presude u prvostepenom ili su pravosnažne, a protiv 26 osoba je u toku određena vrsta postupka.

“Nijedna od ovih 26 osoba nije se vratila, a da nije opeativno tretirana, u smislu da je privođena, obavljen informativni razgovor, vršeni preteresi i izuzeta dokumentacija i dokazi”, kazao je Mektić.

On je dodao da je u toku ove godine samo jedna ženska osoba otišla u Siriju i to da sklopi šerijatski brak sa državljaninom Srbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.