Iz Sarajeva poslane poruke mira i podrške za narod Alepa

Vijesti 14. dec 201615:30 > 15:36
N1

Nekoliko hiljada građana i građanki Sarajeva danas se okupilo na Trgu djece Sarajeva kako bi iskazali podršku narodu Alepa i Sirije.

Među okupljenim građanima koji su transparentima, parolama i gestovima ukazali na stanje u Alepu i Siriji, nekoliko njih je na bini ispred okupljenih pročitalo poruku mira.

Prva se obratila Mirna Kulenović, članica Kruga 99.

Nećemo zatvartati oči ni pred jednim zločinom, ubistvom i silovanjem. Svaka smrt i svaki zločin, gdje god bio, je isti. Mir i život su nam važniji od svih vrsta podjela i igara moći. U toj ideji mira i solidarnosti treba da stojimo ujedinjeni danas. Mir Sarajevu i mir Alepu“, kazala je.

Nakon nje, na pozornicu je izašao Eli Tauber, istaknuti član jevrejske zajednice u BiH.

Hvala vam što ste došli ovdje da zajedno dignemo glas protiv uništavanja ljudskih života, nedaleko od nas. Ja ću pokušati da se obratim da neke stvari kažemo, da svi odavde pošaljemo svoj glas u svijet i kažemo da je dosta ubijanja i stradanja nevinih ljudi. ‘U Alepu niko ne očekuje da će preživjeti. Alep je danas grad gdje niko ne očekuje da će živjeti dugo. Omča visi nad Alepom otkad su sirijska vojska i Rusi počeli opsadu. Približavamo se onome što izgleda kao kraj, a svijet sjedi skrštenih ruku’, tako je prije godinu dana napisala Wahda el-Kateb. Obraćamo se ovdje vladama Zapada da preuzmu odgovornost za ono što se događa da urade nešto po tom pitanju. Molim vas uradite nešto. Znam da je prekasno da se spasi drevni Alep u fizičkom smislu. Alep je postao grad tame“, poručio je Tauber.

Opširnije o događajima na mitingu podrške narodu Sirije i Alepa pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.