Novim Zakonom o PIO dobija samo budžetska klasa?

Vijesti 14. dec 201618:01 > 18:40
N1

Naredne sedmice očekuje se usvajanje Zakona o PIO-u u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, nakon što je zakon glasovima pozicije potvrđen u Predstavničkom domu.

U Savezu penzionera naglašavaju kako se stvari neće bitnije promijeniti za postojeće penzionere, stručnjaci upozoravaju kako je upitan finansijska održivost predloženog zakona.

Ređo Mehić nije optimista. Novi zakon o PIO njemu kao postojećem penzioneru malo toga donosi. Za približno 400.000 penzionera u Federaciji BiH, tek jednokratnu pomoć za sahranu u vidu jedne prosječne penzije

“Ovi sadašnji penzioneri, kada je u pitanju penzija, ništa novo ne dobijaju. Prema tome, ovaj Zakon se u 90 posto odnosi na nove penzionere”, kaže Mehić

Mehić koji je na čelu Saveza udruženja penzionera FBiH, od početka je bio involviran u razamatranje izmjena Zakona o PIO-u. Prednacrt zakona kojeg su u Savezu pozdravili uz ostalo je predviđao da se od 1. januara naredne godine napravi preračun penzija prema bodovnom sistemu kako bi postojeći penzioneri napokon dobili zarađene penzije, no od toga se u prijedlogu Zakona odustalo. Razlog, kako su naveli u Vladi FBiH, to bi značilo smanjenje ostalih penzija. No s druge strane, Mehić navodi kako će i nova bodovna formula za izračun penzije dodatnao raslojiti društvo u BiH “na bogate i siromašne, odnosno da pogoduje samo onima s visokom platom”.

“Ljudi koji danas rade u uslužnim djelatnostima, realnom sektoru, građevini, njihove plate su mnogo niže i dobiće možda čak i niže penzije nego što ih sada imaju, za razliku od javne službe, budžetske klase koji će imati značajno više bodove i veće penzije”, smatra Mehić.

Podsjetimo da se najvažnija izmjena Zakona o PIO-u, koje je jučer usvojio Predstavnički dom, odnosi upravo na bodovnu formulu za izračun penzija. Za svaku godinu staža s plaćenim doprinosom osiguranik stiče bodove proporcionalno uplaćenom, iznos penzije se utvrđuje tako što se ukupan broj bodova množi s s opštim bodom 13,6.

Ovaj opšti bod usklađuj prema procentu porasta prosječne bruto plaće i potrošačkim cijenama, no prema stručnim analizama nerealan je i previsok u u odnosu na zemlje okruženja.

“Ko garantuje povećanje prihoda kako bi se mogla izfinansirati ovako visoka stopa boda. Ova Vlada ne”, upozorava Azra Hadžiahmetović, profesorica Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Prilagodba na novi zakon trajaće 20 godina i u tom razdoblju Vlada FBIH treba da osigura stabilan sistem.

Inače isplata penzija iz budžeta trebala bi početi najkasnije za dvije godine kada se očekuje u potpunosti prelazak na trezorsko poslovanje

Odgovarajući na kritike opozicije i predstvanici vlade i vladajuće koalicije nagovijestili su da će se zakon mijenjati pa se postavlja pitanje zašto se nisu uvažili amandmani i dalo još na vremenu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.