Nikšić: Hoće li u BiH opstati ideja bratstva i jedinstva?

Vijesti 06. dec 201419:27 > 19:30
N1

Kandidat za predsjednika SDP-a BiH Nermin Nikšić je izjavio da Vanredni kongres danas u Sarajevu, zapravo, odlučuje hoće li u BiH opstati ideja bratstva i jedinstva, progresa i jedne normalne i po svačijoj mjeri skrojene BiH, a kakva ne može biti bez SDP-a.

Dodao je da prvi zadatak novog rukovodstva treba biti konsolidacija partije kako bi na lokalnim izborima 2016. izgradili jedinstven lijevi politički blok, a na općim izborima 2018. jak i jedinstven SDP koji bi bio predvodnik ljevice.  

Nikšić je kazao da cilj i platforma SDP-a mora biti jedinstvena i suverena BiH, bez entiteta i kantona, utemeljena na vrijednostima ZAVNOBiH-a u kojoj će biti poštovana prava svih građana i naroda.  

On smatra da je neophodno stabilizovati ekonomsku situaciju u zemlji te da SDP mora biti partija koja se bori da radnik ima plaću, da može da se liječi, školuje djecu, a da penzioner ima dostojanstvo i dobru penziju.  

“Potrebne su reforme, bolne odluke i mi imamo snage za to. Ko je uradio reformu sistema povoljnijeg penzionisanja i spasio penziono sistem FBiH od kolapsa, nego mi iz SDP-a. Mi smo proveli reviziju korisnika boračkih naknada i hiljade dezertera i profitera skinuli s budžeta. Ko je proveo najveću reformu krivičnog zakonodavstva u FBiH i izborio se za zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine? Mi iz SDP-a. Niko drugi to nije ni želio, a ni znao raditi. Pokazali smo sposobnost da provodimo reforme”, naveo je Nikšić.  

Mirko Pejanović je rekao da će u fokusu SDP-a u narednoj godini, kao opozicione partije, biti djelovanje u skupštinama kantona, federalnom i državnom parlamentu u cilju napretka za građane i ubrzanja integracija BiH u EU.  

Po njemu, strateški cilj SDP-a u narednoj godini i deceniji je da BiH postane evropska država, što osim članstva u EU uključuje i ustavnu reformu radi uspostavljanja pravne, socijalne i prosperitetne države.  

Pejanović tvrdi da SDP mora artikulisati interese industrijskih radnika, poljoprivrednika, inžinjera, ekonomista i drugih struka u realnom sektoru i javnim ustanovama.  

Naglasio je da je rast siromaštva moguće zaustaviti ulaganjem u zapošljavanje i uvođenjem novih mjera socijalnog zbrinjavanja nezaposlenih.