Završeni govori kandidata SDP-a, slijedi glasanje

Vijesti 06. dec 201419:45 > 19:49
N1

Dugogodišnji član SDP-a BiH Svetozar Pudarić koji trenutno obnaša funkciju predsjednika Glavnog odbora te stranke, obraćajući se večeras na Vanrednom kongresu kao kandidat za budućeg predsjednika SDP-a, kazao je da je ovo okupljanje upriličeno s jednim ciljem, a to je da SDPBiH nakon kongresa bude još jača politička partija.

“Nakon ovoga, članstvu, simpatizerima, ali i cjelokupnoj bh. javnosti pokazat ćemo da se jedna čvrsta, ideološki jasno profilirana organizacija kao što je SDPBiH može suočiti sa izbornim porazom”, naveo je Pudarić.  

Istakao je da SDP kongresom pokazuje da se uzdigao i da je sposoban da odredi pravac i izabere ljude koji će voditi stranku te odgovoriti svemu što tu partiju očekuje u budućnosti.  

“Organizaciono jačanje i konsolidacija koja nas očekuje neće biti lak i bezbolan proces. Morat ćemo ga voditi u objektivno ograničenom okviru, suočeni s promijenjenom društvenom pozicijom, sada kao opozicione partije, kao i sa značajnim smanjenjem onog dijela prihoda koji ostvarujemo na osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka u BiH”, rekao je Pudarić.  

Spreman je, kaže, kao predsjednik SDP-a da osigura da na taj izazov svi zajedno i bez ustezanja odgovore, kako jačanjem finansijske discipline, tako i aktiviranjem drugih zakonom dozvoljenih izvora finansiranja u mnogo većoj mjeri nego što je to bio slučaj do sada.  

Istakao je da SDP jeste i ostaje stranka koja je partner svima koji su na principima solidarnosti, jednakosti i pravde spremni graditi BiH na temeljima ZAVNOBiH-a, kao modernu demokratsku evropsku državu čije će društvo sa svim svojim različitostima biti jedno.  

“Danas počinjemo novu etapu na našem putu do ostvarenja naših programskih opredjeljenja, do naše BiH po mjeri čovjeka. Danas snažno poručujemo da smo shvatili poruku građana, preuzeli odgovornost, ponovo ustali i krenuli i da smo spremni da nastavimo našu borbu, a pozivamo i druge da nam se u njoj pridruže”, zaključio je Pudarić.  

Obraćanjem Pudarića završeni su govori kandidata za predsjednika SDP-a na Vanrednom kongresu te stranke u Sarajevu, a nakon pauze uslijedit će glasanje.