Drvar: Prevoj Ošterlj pod sniježnim pokrivačem

Vijesti 07. dec 201413:39 > 13:42
Anadolija

Na prevoju Oštrelj koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.040 metara pada snijeg.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Ekipa Anadolije sniježne pahulje zabilježila je na prevoju koji je linija između Unsko-sanskog i Kantona 10 (Livanjskog). 

Snijeg se zadržava na krošnjama stabala, kao i obližnjim objektima koji su uglavnom nenaseljeni. Samo naseljeno mjesto Oštrelj pripada Općini Bosanski Petrovac, u Unsko-sanskom kantonu. 

Saobraćaj na putnom pravcu Bosanski Petrovac – Drvar odvija se bez poteškoća. Snijega nema na kolovozu, ali i dalje pada. Na Oštrelju je veoma hladno i temperatura je ispod nule. 

Snijeg je prekrio tablu koja pokazuje put za STC Oštrelj i “Titov voz” koji se nalazi u neposrednoj blizini i plijeni pažnju turista i prolaznika. 

Inače, samo 12 kilometara udaljen od Bosanskog Petrovca, na putu za more, smješten je Zimski centar Oštrelj koji obiluje stoljetnim šumama. 

Vrh je visok 1.330 m, a prevoj i naselje se nalaze na 1.040 m nadmorske visine.

Susret mediteranske i kontinentalne klime u kombinaciji s velikom nadmorskom visinom daje mu karateristike vazdušne banje. Obraslost pretežno četinarskom šumom i zanimljiva konfiguracija zemljišta, čine ovo mjesto posebno prijatnim za oči i duh. 

Skijalište na Oštrelju jedno je u nizu onih što su izgrađeni s pratećim objektima nakon sarajevske olimpijade 1984. godine.

Nekadašnji Ski-centar Oštrelja poprilično je obnovljen zime 2007. i počeo je s radom 2. februara 2007. godine. Skijalište posjeduje vučnicu tipa sidro koja se nalazi između dvije staze dužina 1.500 i 950 metara. Posjeduju također bebi lift za one najmlađe uzraste.

Skijalište posjeduje i opremu za iznajmljivanje, školu skijanja i servis.

Zahvaljujući nadmorskoj visini i lokaciji na kojoj se prelamaju mediteranska i kopnena klima, Oštrelj je od davnina poznato atraktivno mjesto za razvoj izletničkog i zimskog turizma. 

Inače, prije podne u našoj zemlji je bilo oblačno vrijeme, a samo ponegdje je registrovana i slaba kiša. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka. 

Temperature zraka u 10 sati iznosila je Bjelašnica -2 stepena, Ivan Sedlo i Sokolac 3, Bihać 4, Bugojno, Gradačac, Livno, Prijedor, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 5, Bijeljina i Zenica 6, Mostar 10 i Neum 11 stepeni.