Uoči njihovog dana rudari upozorili na težak položaj

Vijesti 20. dec 201618:07 > 18:51
N1

Dan rudara u BiH obilježava se sutra, ali su rudari rudnika Kreka upozorili danas na svoj težak položaj. I pored toga već su ispunili plan proizvodnje uglja od 2 miliona i 150 hiljada tona, a za narednu godinu planiraju 450 hiljada tona više.

Rudari rade sa dotrajalom opremom, sa velikom mogućnošću povreda, a zbog dugova za doprinose, zdravstveno osiguranje je rak rana rudara.

Teško je inače bilo, a i teško je i danas. Sa malo boljim investicijama bit će možda i malo bolje, boljim ulaganjima“, izjavio je Nezir Smajić, površinski kop Dubrave.

Svaki mjesec mi imamo strahoviti problema jer po par dana provedemo da nemamo ovejeren zdravstvene knjižice. Nadamo se da će novi zakon o porezima i doprinosima koji od januara stupa na snagu, ma kako bio bolan za upravu rudnika, da to namire i naprave“, rekao je Zikrija Tokić, Sindikat Rudnika “Kreka” Tuzla.

U posljednjih 15 godina Kreka je nagomilala dugove veće od 200 miliona maraka. Računi su svakodnevno blokirani.

Sa 200.000 tona uglja, rudnik kreka može podmirivati sve obaveze prema državi i prema radnicima. Ali rudniku mora neko priteći u pomoć. Da li će to biti otpis ili reprogram dugova“, kazao je Osman Bleković, v.d. direktor Rudnici “Kreka” Tuzla.

A kako će rudari kopati hiljade tona uglja u nikakvim uslovima? Iz Eleketroprivrede tvrde da je pokrenut ciklus modrenizacije od 400 miliona maraka u rudnike koji su u koncernu, a dalje trebaju rudnici da urade svoj dio posla.

Onoliko koliko su napravili zaokret u zehnološkoj disciplini, u odgovornijem rukovođenju, toliko su više uglja proizveli i toliko se nalaze u boljoj situaciji. Prošle godine su svi rudnici, osim rudnika u Gračanici, zabilježili zbirno gubitak od 108 miliona maraka“, izjavio je Bajazit Jašarević, Elektroprivreda BiH.

Za narednu godinu su zacrtan vrlo ambiciozni planovi za proizvodnju. Ali rudari se plaše da bez bolje opreme i svježe radne snage, neće biti dobrih rezultata uz svu volju rudara da ih ostvare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.