Akademik Filipović otkrio kako se rat u BiH mogao izbjeći

Vijesti 21. dec 201617:45 > 17:57
N1

Akademik Muhamed Filipović gost je večerašnjeg izdanja Pressinga na N1.

Prije rata u BiH pokušao da sve prođe bez vojnih sukoba pa je išao na razgovore u Beograd s pokušajem da se uspostavi bošnjačko-srpski dijalog. Zašto tada nije dogovoreno?

Nalazili smo se u situaciji kada je počeo rat između Srba i Hrvata i postojala je opasnost da budemo uvučeni u rat. To je najviše odgovaralo Hrvatima jer bi se težište prenijelo na BiH. Tada sam zahtjevao od Izetbegovića da učinimo nešto da osiguramo da BiH ne bude uvučena u rat. Kazao sam da je glavni zadatak vodstva jedne države jeste da očuva mir i izbjegne rat, pogotovo ako on za nas ne znači ništa. Mi nikada nismo inicirali rat. On se složio s tim i pitao zašto ne pregovara sa Srbima on je kazao da oni njemu ne vjeruju i da bi bilo bolje da ja pregovaram sa Adilom Zulfikarpašićem.

Nikola Koljević, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić su nam rekli da ništa ne mogu riješiti bez Miloševića i onda smo otišli kod njega. Milošević je prihvatio sve zahtjeve koje smo postavili, a to su apsolutno teritorijalno jedinstvo i integritet BiH, da BiH ne može i neće biti uvučena u rat i treće da Srbija otvori mogućnost uspostavljanja mira sa Hrvatskom.”

Zamisao je bila, kaže Filipović, da predsjednik države da bude Bošnjak, komadant armije da bude Bošnjak i da BiH bude jedinstvena armijska oblast, odnosno da svi Bosanci služe armiju i BiH i nigdje drugo.

Taj dogovor je propao zato što je neko iz SDA telefonirao tu večer kada je Adil Zulfikarpašić s Koljevićem prema dogovoru na kojeg je pristao Alija Izetbegović, u kojem je rečeno da SDA ne prihvata nikakav dogovor sa Srbima. Ne samo taj prijedlog, već nikakav sporazum.

Alija Izetbegović meni nikada nije želio reći ko je to uradio. Najmanje deset puta sam ga pitao ko je to učinio jer smo mogli proći bez rata u kojem nikakve šanse nismo imali. Nismo imali nikoga ko će nam pomoći ni finansijski ni oružjem ni utjecajem.

N1

Filipović je ispričao kako mu je jedan advokat kazao da je to bilo sklapanje dogovora sa đavolom.

Ja sam ga pitao s kim su onda to na kraju napravili sporazum. Da li je to Milošević u međuvremenu prestao biti šejtan i postao melek kada ste u Dejtonu potpisivali sporazum. Kakva je to logika i način mišljenja? Bili smo dužni da iskoristimo i najmanju šansu da izbjegnemo rat jer je naš narod bio goloruk, izložen i stradao je masovno. To je veliki zločin koji naša politika mora opravdati.”

Sve od prije 25 godina na stolu kao niz ideja i danas je aktuelan. Cjelovita BiH, velika samostalnost autonomnih oblasti ili raspad? Šta je danas najrealnija opcija?

Pitanje je šta je najbolja opcija da BiH bude cjelovita, a da demokratija bude temeljena na građanima, a ne na nacijama. Nacije bivaju i ne bivaju, a građani i život ostaju. Svaka ozbiljna demokratska zemlja se temelji na činjenici da su građani nositelji suvereniteta.”

Filipovića smatraju rodonačelnikom bošnjačke nacije. Kritičari kažu da je bošnjaštvo bila podvala. Da je trebalo insisitirati na konceptu Bosanstva.

Ti ljudi bi morali nešto znati da bi mogli tako nešto govoriti. Mi Bošnjaci smo originalan i stvarni narod jer smo nastali na osnovu veze između nas i naše zemlje. Naša zemlja je bila zemlja tolerancija sa slobodom vjere. Oni koji su takvu zemlju napustili iskoristili su pravo koje demokratija daje svakome.

Da li su Bošnjaci = muslimani?

Koliko katolika i pravoslavaca danas ima prezime Bošnjak. Daleko više nego muslimana. Bošnjaštvo je otvorena kategorija. Svako ko smatra da mu je Bosna zemlja i domovina, a da nije dijaspora kao što Milanović za Hrvate u BiH kaže da su dijaspora. Bosanac je termin koji označava teritorijalnu pripadnost. Austrija je naselila 240.000 katolika u Bosni i oni su najvjerniji Bosni.”

Pressing sa Amirom Zukićem gledajte večeras u 20 sati, samo na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.