Rudarski pozdrav "sretno" – priča o hljebu sa sedam kora

Vijesti 21. dec 201618:23 > 18:49
N1

"Svakodnevno rizikujemo život, pozdravimo se sa porodicama i krenemo zaraditi dnevnicu" - počinje svoju priču Alen Muratović, rudar rudnika mrkog uglja Breza.

Kaže da Dan rudara za njih nije dan za slavlje, već prilika da se prisjete kolega koji se iz jame nisu vratili živi. Takva je i bila i ova godina.

“Izgubili smo jednom radnika, mlad je momak bio 21 godina. Nikad se ne zna šta će se desiiti, uvijek je to promjenjivo, nikad se ne zna šta će se desiti, čim silazite u jamu morate se pozdraviti sa porodicom”, kaže Muratović.

Pogibija mladog Amira Avdukića, nije bila jedina rudarska nesreća ove godine. U jami Omazići, rudnika mrkog uglja Banovići život je izgubio Nermin Šehić, nakon što se urušio strop prilikom pripremanja prostorije za mehanizovano čelo. Nesreće nisu zaobišle ni zenički rudnik – u augustu ove godine nakon pada sa pokretne trake u jami Stranjani, teže je povrijeđen jedan rudar.

Upravo na dan rudara uvijek se najviše govori o sigurnosti u jamama. Iz godine u godinu stanje se poboljšava modernizacijom opreme, ali se još mnogo toga mora uraditi.

“To je recept – nema drugog recepta, morate modernizovati u maksimalno mogućoj mjeri, i sigurno da su danas uslovi i potpunom realizacijom ovih potpisanih ugovora o nabavci tih širokih čela sigurno da su uslovi danas i da će biti na kudikamo povoljnijem nivou u odnosnu na prije 3,4,5 ili pak 10 godina”, kaže Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara BiH.

A da se ranije ulagalo, možda bi bile spriječene neke od 580 rudarskih nesreća koliko ih pamti BiH. U sedam rudnika koji se nalaze u Koncerrnu Elektroprivrede BiH ulaganja u narednom periodu bit će oko 330 miliona maraka- što obećava bolje dane.

“Do sada do 1. 12. je uloženo oko 40 miliona maraka i ugovoreno i realizovano investicionih odluka jedne su dijelom iz 2016. a druge su one koje nisu realizovane u periodu 2010-2015 godina”, kazao nam je Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvordnju EP BiH.

Energetski sektor je na putu ozdravljenja – poručuju nadležni, a u narednom periodu posebno će se pozabaviti teškim stanje zeničkih rudnika i rudnika Abid Lolić iz Bile, u kojem su u ovoj godini zabilježeni brojni štrajkovi i obustave proizvodnje.

Upravo naš pozdrav “Sretno”, dodaje Muratović sa početka priče, nadležnima treba svakodnevno biti podsjećanje da hljeb koji jedemo zaista jeste sa sedam kora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.